Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Как коронавирусната криза променя строителството и търсенето на жилища у нас?

Заради поскъпването на строителните материали някои проекти може да не стартират или да спрат по средата, предупредиха инвеститори

Как коронавирусната криза променя строителството и търсенето на жилища у нас?

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Коронавирусната криза налага нови стандарти в строителството и променя значително търсенето на жилищни имоти у нас. В основен фактор при покупката на жилище, който преди не се е срещал, се превръща наличието на допълнителна функция като отделно пространство за домашен офис или място за почивка. Очаква се следващата вълна в жилищните проекти да бъде свързана с това какви допълнителни услуги предлагат те – лаундж зони, пространства за съвместна работа, спа център, малки конферентни стаи за видеоразговори. Тези нови тенденции ще генерират новите концепции в жилищните продукти и ще повишат стойността на качественото жилищно строителство. Такива очаквания изразиха експерти по време на конференцията „Жилищен форум – тенденции на пазара и средата на живот“, организирана от Градът Медиа Груп.

Огромно търсене на партерни апартаменти с голям двор или на жилища с тераса, която може да се превърне в зелен кът, отчете Румен Величков, търговски директор на „Резиденшъл Парк Лозен“. Купувачите търсят също вътрешно разпределение, което да дава възможност за устройването на домашен офис. През последната година два-три пъти е нараснало и търсенето на редови къщи с площ от около 200 кв. м, разполагащи със собствен двор от около 100 кв. м.

Според Иван Горанов, управляващ партньор в Smart Consultants, ситуацията с коронавируса е наложила нови стандарти в строителството и е отправила предизвикателства пред предприемачите. „Търсенето създава добра конкурентна среда, новите проекти са все по-качествени, ориентирани към по-различна среда на живот. Клиентът започва да търси и оценява по-просторни жилища, с по-добре организирани вътрешни пространства и възможност за по-голям контакт с природата“, отбеляза той.

Още по темата
Въпреки известните промени в предпочитанията на купувачите вследствие на коронавирусната пандемия базовото им търсене остава непроменено, изтъкна Ралица Томова, директор направление инсталации в Pipe System. „Хората искат удобен, уютен дом с добра инфраструктура, свързваща жилището им с подходяща инфраструктура за отглеждане на деца или за спортуване. Българските предприемачи се ориентираха и побързаха да предложат такъв продукт. Към момента те успяват да отговорят на търсенето“, каза Томова.

Според нея повишен интерес има към имоти с цел инвестиция, но в следващата година и половина предстои да видим дали клиентите ще останат доволни от реализираната покупка. Тя цитира статистика в САЩ, според която между 30% и 35% от американците, които са закупили инвестиционно жилище, са го направили под влиянието на емоция и страх от коронавируса, без да са обмислили достатъчно добре покупката си.

Увеличено търсене на имоти както на градските пазари, така и на ваканционни имоти, които се превръщат във втори дом, отчете Никола Стоянов, основател и управляващ директор на агенцията за имоти ново строителство Stonehard. „За първи път имаме толкова голям ръст на българските купувачи на ваканционни имоти. Заради невъзможността да пътуват българите започнаха да купуват жилища в курортните комплекси“, коментира той.

От миналата година в курортите се наблюдава тенденция хората масово да преминават и към сезонни наеми на ваканционни имоти, при които наемат жилище или вила за целия сезон на морето от юни до края на септември например, или няколко семейства споделят един имот, отбеляза Стоянов. В същото време жилищата под наем тип Airbnb по морето и в ски курортите намаляват.

Според Стоянов един от факторите за засилването на интереса към покупката на жилище са очакванията за предстоящ ръст на инфлацията, който в някои страни дори вече е факт. „Българите имат спомен от предишни кризи и започват да изваждат парите си от банките, за да ги инвестират в различни типове имоти. Допълнителен тласък дават и занижените, дори минусови лихви по депозитите“, каза Стоянов. Според него българите предпочитат да инвестират парите си в реален актив като недвижимите имоти, които са и най-познатата за тях форма на инвестиция, за да спасят капиталите си от неяснотите в бъдеще.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
10
 
6
Varfor до: Ernan Kortes
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Напълно съгласен. Съвсем скоро очаквам лека-полека да започнат да се вдигат лихвите и банките да позатегнат раздаването на ипотечни кредити с едва 10% самоучастие.А и тези хора, които са изтеглили кредити на 2,5-3%, не знам дали си дават сметка, че с времето може да се вдигнат на 5-6%, ако не и повече.
0
 
10
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
В исторически план ,винаги при шоково поскъпване на суровините,следва обръщане на лихвения цикъл,високи лихви,нереализирани обекти,както се казва в статията и стагнация на пазара на жилища.Ниските лихви не са фактор,при тези високи цени на жилищата.Като ти набитат двоен и троен дълг,какво те топли ниската лихва,да не говорим,че тя подлежи на вдигане .
0
 
9
 
4
simbad до: Varfor
преди 4 месеца
Брокерите от година насам са абсолютно гладни. Големите строители плащат за реклама но уви ще почакат...никой не им вярва. На глупостите
0
 
4
 
3
преди 4 месеца
Бачу Ристу бетонджията кат е много махмурлия сабахлям и не му се бачка дежурната му приказка е - една корана *** е налегнала, душа бера и ПРОМЕНЯ ГЛОБАЛНОТО СТРОИТЕЛСТВО,
0
 
9
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
има си статистика-> 17,726 българи вече не използват жилища, а гробове...

Още от България
МРРБ иска инженерингът в строителството с държавни средства да отпадне