Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Как се развива жилищният пазар във водещите градове у нас през последните 3 г.?

Агенцията за недвижими имоти Явлена съпоставя динамиката на пазарите в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора

Как се развива жилищният пазар във водещите градове у нас през последните 3 г.?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пазарът на жилищни имоти навлиза в етап на балансираност между търсене и предлагане и забавяне на ръста на средните цени на жилищна площ, пише агенцията за недвижими имоти Явлена в свой анализ.

Тя съпоставя динамиката на пазарите в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора като процент на ръста или спада на броя сделки с имоти, броя сделки с ипотеки и средна цена на жилищна площ за деветмесечията на периода 2015-2018 г.

София

В столицата се очертава тенденция към намаляване на ръста както на цените, така и на сделките и ипотеките, пише Явлена. Според агенцията пазарът навлиза в нов етап на балансираност между търсене и предлагане. Поведението на купувачите се променя в посока на отлагане на покупка с цел подобряване на комплексните характеристики на търсеното жилище и възможности за преговори. Забавянето се отразява върху ползването на ипотечни кредити.

Агенцията очаква динамиката на средните цени на жилищна площ да продължи да се забавя и това според нея ще доведе до удължаване на средния срок за покупка. Ако тенденцията се запази, срокът за продажба на имотите също ще се увеличи, прогнозира тя.

Пловдив

С привличането на чуждестранни инвестиции и изграждането на нови производствени мощности в индустриалните паркове около Пловдив активността на пазара в града през последните години е доста висока, пише Явлена. През разглеждания период агенцията отчита две отрицателни стойности – спад на средната цена на жилищна площ през 2015 г. и намаляване на реализираните сделки спрямо предходното деветмесечие през 2017 г.

С високи показатели през целия период е динамиката при сделките с ипотеки, което е съотносимо към добре работещата икономика в града, отбелязва Явлена. Тя очаква до края на годината динамиката на индикаторите да се запази, но при по-ниски стойности.

Варна

Пазарът в града винаги е бил подвластен на интересите на купувачите на жилища, както и на функционирането на икономиката в града, се казва в анализа. С най-висок дял през разглеждания период е динамиката при реализираните сделки с привлечено финансиране, което е свързано с икономическата активност на населението, както и с наличието на чуждестранни купувачи.

През първото тримесечие на 2018 г. спрямо 2017 г. беше регистриран ръст на сделките от 10,81%, през второто с 6,53%, а през третото бум с покачване от 17,51%, което представлява най-високият ръст за всички областни градове. Общо във Варна за деветте месеца на 2018 г. се отчита ръст от 11,69% спрямо 2017 г., което е повече от сделките в другите разглеждани областни градове.

По отношение на динамиката в средната цена на жилищна площ пазарът е предвидим и балансиран, което от своя страна въздейства стимулиращо  върху другите два показателя – активността на купувачите и банковото финансиране, пише Явлена. Агенцията очаква пазарът в града да запази своята балансираност до края на настоящата година.

Бургас

През последните четири години икономиката на града се представя все по-добре, което влияе благотворно върху наблюдаваните показатели. Както във Варна, така и в Бургас ръстът на средната цена на жилищна площ е в приемливи граници, което, съчетано с икономическата активност на работещите, обяснява високия ръст и дял на реализираните сделки с ипотеки през разглеждания период. Ипотечният дял в покупко-продажбите е около 48%.

Деветмесечията на 2016 г. и 2018 г. са с понижение по отношение броя на сделките, предшестван от подобен положителен ръст през 2015 г. и 2017 г., което очертава запазване на нивата на броя сделки от 2014 г. Агенцията очаква запазване на динамиката на средната цена и спад в динамиката на броя сделки с ипотеки.

Стара Загора

Броят на сделките в града намалява за трета поредна година, а средната цена на жилищната площ е нараснала с близо 6% в последните две години, а през 2017 г. се е понижила с 0,18%. Според Явлена пазарът в Стара Загора е балансиран между търсене и предлагане и предсказуем в ценово отношение. До края на годината агенцията не очаква промени спрямо деветмесечието.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (22)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
22
Miraka до: neverland
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Така съм съгласен :)
0
 
2
 
21
neverland до: Miraka
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Е винаги, ще се намери който е заминал за чужбина, починал...отделно има и хотели, може да има преференции ако се декларира, че имотът за срок от 5-10-15 години ще бъде само отдаван под наем. Варианти-много.

Проблемът, е че всеки с излишен лев си купува n-тия апартамент, който после стои празен, дори не желаят да го пускат под наем, за не им го рушат. Така, че особена полза за обществото няма, от това че някой ще претежава 3 апартамента, които ще са празни.
1
 
0
 
20
Miraka до: neverland
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
По твоята схема с допълнителната данъчна тежест просто няма да има апартаменти под наем, или ще са на космически цени. Има обаче ред ситуации, при които на хората им е необходимо да намат даден имот.
0
 
2
 
19
neverland до: igigov
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Да, недостиг на имоти няма, факт! Проблемът е във високата им цена, която ги прави недостъпни за масата. И въпреки, че има достатъчно имоти, за масовия потребител няма достатъчно, които да може да си позволи.

А причините за високите цени са различни:
-занижени критерии при отпускане на ипотечни кредите(в комбинация с относително ниски лихви).

Което генерира търсене, което води до покачване цената на актива(имота)

-ниска инвестиционна култура

Всеки с излишни 50-100-200 бона не знае какво да ги прави, не знае по какъв начин да ги увеличи/съхрани и затова пристъпва към покупка на имот, защото той пази парите, вода не иска, а сигура ще се продаде с печалба някое време, защото цените на имотите растат. Така всеки ***, всеки бизнесмен, всеки който се видял с някой лев в джоба си затварят парите като купуват жилища.

Което генерира търсене, което води до покачване цената на актива(имота)

-спекула-купуваш, държиш малко и продаваш и после пак така...купуваш 3 апартамента държиш ги малко,че по телевизора говорят, че не е подходящ момента за продажба, удриш им един латекс и теракот и продаваш...

Което генерира търсене, което води до покачване цената на актива(имота)

За да са продадени всички апартаменти в дадена кооперация още на зелено и после с години да не се живее активно в голяма част от тях означава, че това не са основни жилища, а 2-ри,3-ти, 5-ти, и хората просто си заключват парите.

Това фиктивно високо търсене вдига цените.

И да, ако търсенето намалее, цените на имотите неизбежно ще намалеят, дори и да не са ти се вдигнали твоите индивидуални доходи.
0
 
2
 
18
igigov до: neverland
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Аз не виждам недостиг на имоти, като направиш излишен товар по хората с капитали, по комунистически, нали не очакваш тези пари да останат в страната? Така поне се създават работни места, икономика и тн. Иначе пътища много - ошфорки, биткойни, старото проверено с времето злато и др. Парите вече нямат покупателната стойност от преди 20-30г. и това е нормално, инфлация, печатницата ЕЦБ, бюджетни дефицити всяка година и тн. и тн. Не търсете поевтиняване, такова няма да има скоро, а когато дойде ще бъде много по-скромно от очакванията ви. Търсете повишаване на доходите, там е истината.

Още от България
Достъпът до услугите на кадастъра се улеснява