IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се обезщетяват след бедствия собственици на разрушени имоти?

Нов законопроект поставя като задължително условие спазването на ЗУТ, коментира Цветанка Крумова

09:10 | 19.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как ще се обезщетяват след бедствия собственици на разрушени имоти?

Голяма част от щетите при наводненията от миналата година в Добрич и Варненско се дължат не само на катастрофичното събитие, но и на нарушения на конструктивните изисквания за сградите и неспазени изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Цветанка Крумова, изпълнителен директор на ЗАД Армеец.

Тя коментира внесения от МС проект за изменение на Закона за защита при бедствия. Там се предлага нов вид механизъм за подпомагане за пострадали. Законопроектът предвижда държавата да преценява дали собственикът поради бедност не е могло да си застрахова имуществото.

Цветанка Крумова обаче посочи, че застрахователните премии у нас са твърде ниски. Колко ще бъдат хората, които не могат да си позволят 20 лв. годишно за застрахователна сума от 10 хил. лв., попита тя.

Тя оцени като положително, че в законопроекта се обръща внимание на превантивните мероприятия и това, че за получаването на помощ ще е задължително да са спазени изискванията на ЗУТ по отношение на съответния имот. Застрахователите след катастрофично събитие констатират в някои случаи незаконни постройки и нарушения на конструктивните изисквания на сградите, заяви тя.

Според нея, ако се въведе задължително застраховане на сградите, донякъде ще се повлияе отрицателно на пазара. „Едно задължително застраховане ще въведе нисък праг. Така хората, които по собствено желание си застраховат имотите, може би ще се откажат“, смята тя. 

Цветанка Крумова допълни, че застрахователните премии се облагат с данък от 2% и средствата влизат в националния бюджет. Оттук нататък въпросът е как да бъдат разпределени. Според нея е логично натрупаните суми да се отпускат за възстановяване на щети от бедствия.

Приходите от застрахователни премии към април показват известно повишение – ръст малко под 5% спрямо миналата година при имуществените застраховки. Тук обаче се включват и големите индустриални обекти, които допринасят повече за тези приходи, отбеляза експертът.

След природни бедствия интересът към застраховки расте, но той не е траен, каза тя.

Кметът на Добрич Детелина Николова коментира, че след наводненията в града през миналата година щетите от 27 млн. лв. са непреодолими за бюджета на общината. Отпуснатите евросредства - 1,2 млн. лв. ще отидат за корекцията на река Добричка и възстановяване на общински обекти.

Останалите средства за възстановяване са от бюджета на общината и помощ от държавата. Остава изключително много работа, каза кметът.

Тя допълни, че Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) създаде фонд „Общинска солидарност“, който се попълва с вноски от общините. В него могат да членуват всички желаещи общини, като в момента са се включили около 70. Целта на фонда е в първите дни след бедствие в рамките на 4 дни бързо да се отпуснат суми на пострадала община за неотложни аварийно-спасителни действия. 

За уроците след бедствията кметът коментира: „ Много е важно в национален мащаб да изградим система за ранно предупреждение с участието на мобилните оператори, а дейността на доброволците да бъде уредена законодателно“.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Що не включат някаква задължителна застраховка в данъка, на данъчна оценка на имота и после да ги сипят на някое застрахователно дружество, да застрахова цялата страна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още