Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Как ще се впише новата наредба за градска среда в естетиката на София

Инж. Венета Новакова от Асоциацията за фасаден инженеринг препоръча да се помисли за безопасността на зданията с културно-историческа стойност

Как ще се впише новата наредба за градска среда в естетиката на София

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Свръхрегулирането няма да доведе до нещо успешно и затова широкото обществено обсъждане е важно и се прилага правилно в момента. Целта е обществото да вземе дейно участие в подобряването на средата, в която живее, коментира проекта за наредба за градската среда в София, който беше публикуван за обществено обсъждане от главния архитект на столицата Здравко Здравков, инж. Венета Новакова, председател на Асоциацията за фасаден инженеринг.

Още по темата

В ефира на Bloomberg TV Bulgaria тя заяви, че собствениците и съсобствениците на жилищни сгради на този етап ще бъдат афектирани най-сериозно, ако сегашният вариант на наредбата бъде спазен. „Но не бива да се забравя, че не само те съставят общия облик на даден град, посочи инж. Новакова.

Според нея е важно обществото да разбере, че терминът „фасада“ не означава само мазилка и прозорци, а тя включва всички видове конструкции, облицоващи дадена сграда заедно с всички орнаменти и материали, вложени в нея.

„Затова бизнесът, обществените сгради и паметниците на културата не бива да остават в периферията, препоръча експертът и напомни, че темата с безопасността също се засяга в наредбата. – Тя е обсъждана активно и с пожарната.“

Инж. Венета Новакова е на мнение, че преди да мислим за естетика е важно да се погрижим за сигурността си. „По света има редица примери, от които трябва да се поучим в прилагането на свои наредби и законодателни промени“, съветва тя.

За повече детайли по проекта на наредбата за градска среда в София и деликатните теми в нея можете да видите във видео материала.

гледано: 991   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Е. Герджиков: „Визия за София“ е дело на всички граждани