Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Какви ще са изискванията в новия проектозакон към брокерите на имоти?

Професионалният регистър с информация за агенции за имоти трябва да е задължителен, смятат експерти

Какви ще са изискванията в новия проектозакон към брокерите на имоти?

Снимка: Ройтерс

Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) ще предложи на следващия парламент проектозакон, който да регулира дейността на брокерите. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването „ИмоТиТе“ Ирена Перфанова, член на борда на директорите на CEPI (Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти) и зам.-председател на НСНИ.

Още по темата

„Подготвили сме осъвременен проект, който в момента се съгласува с Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти (CEPI). Това е организацията, която работи пряко с Европейската комисия по законодателството, свързано с брокери и пропърти мениджъри“, уточни тя.

С проектозакона ще се въведе задължителен образователен ценз за упражняване на дейността брокер в България.

„Подходили сме либерално, за да може 100% от хората, които се занимават с този бизнес, да покрият изискванията на проектозакона. Много малка е вероятността да отпаднат някои от сега действащите посредници“, обясни Добромир Ганев, председател на НСНИ.

По думите на Ирена Перфанова проектозаконът ще признава придобитата квалификация в университетите и центровете за професионално обучение по различни специалности, свързани с недвижимите имоти.

„Ще има транзитен период, който ще дава право на лицата с натрупан опит да влязат директно в редиците на бъдещите професионалисти. Лицата без квалификация и опит ще трябва да преминат през изпити“, коментира тя.

Преди година НСНИ пусна професионален регистър с информация за агенциите за имоти и физическите лица, упражняващи професията „брокер“. Идеята е клиентът да направи информиран избор за квалификацията и опита на посредника, който ще наеме. На този етап регистърът е доброволен, но с приемането на проектозакона той може да стане задължителен.

Перфанова е убедена, че така пазарът ще стане по-прозрачен, а потребителите - по-информирани.

Трудно ли се установяват нарушения на пазара на недвижимите имоти? Какви са предизвикателствата и належащите промени в Закона за управление на етажната собственост? Какво се случва с жилищния пазар от началото на 2021 г.? Къде има най-голям ръстът на сделки в България? Как пандемията влияе на покупката на нови жилища? Засили ли се интересът към жилища на „зелено“?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" – гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
преди 2 месеца
накавръков, виждам, че имотните теми все още те интересуват.но защо заряза форума.
0
 
3
 
3
преди 2 месеца
Странно е и друго - Практически за такси и комисиони отиват до около 10% от стойността на сделката, а в същото време гаранции/гаранционен фонд/ няма.Все остават вратички за измами. Не знам как е по света, ама това тук ми е странно...
0
 
3
 
2
преди 2 месеца
Същите тия брокери,които искат сертифициране за да са УЖ коректни в момента масово махат и слагат наново обяви в имот.бг,за да избегнат опцията на сайта ,с която се вижда движението в цената на един имот.Ако са я намалили,махат обявата за да не може купувача да вижда намалението в цената и я слагат като нова .Масова практика от всички агенции .
0
 
6
 
1
преди 2 месеца
За да стане пазара прозрачен е нужно държавата да въведе регулации в продажбите на зелено .Продажбите на жилища на зелено са незаконни .Защо ?Защото ако строителя спре да строи или докара сградата само до акт 15,после купувача не може по никакъв начин нито да си върне парите нито да го накара да изкара акт 16.Самите договори за покупки на зелено нямат никаква юридическа стойност .Те са едни хвърчащи листчета дето се разменят между купувача и инвеститора .Колкото до брокерите ,и да ги лицензират все тая .Това няма да ги спре да лъжат ,да качват фалшиви обяви и така нататък.

Още от България
Новото жилищно строителство в София расте с 50% през полугодието