Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Камарата на геодезистите: Строежът на плаж "Алепу" е гавра със закона

Граждани излизат на протест зарази застрояването на плажа

Камарата на геодезистите: Строежът на плаж "Алепу" е гавра със закона

Източник: Архив Bulgaria ON AIR

Строежът на плаж "Алепу" е гавра със закона. Това мнение изрази пред bTV Йоан Каратерзиян, председател на управителния съвет на Камарата на геодезистите в България.

Още по темата

Той заяви, че от 25 години се занимава с геодезия, кадастър и устройствено планиране, но категорично не е виждал друго подобно брегоукрепване. По негови думи конструкцията е "българско ноу-хау".

"Това е една нормална сграда, подземна или полуподземна, с оставени фусове, които да продължат строителството на следващото ниво, може би и с пристрояване напред към плажа. По документи това е подпорно съоръжение, което, бих казал, е с много голямо разхищение на средства", обясни Каратерзиян.

Експертът посочи, че РИОСВ-Бургас не е давала разрешение за подобна конструкция. По нейно разрешение би трябвало да бъдат разположение изливни пилоти и след като се установи устойчивостта на терена, едва тогава може да се строи нещо горе. Това обаче не било разрешено от екоинспекцията.

„Брегоукрепително съоръжение с асансьори и шахтени стълбища не съм виждал“, подчерта експертът.

Каратерзиян обясни, че шефът на РДНСК-Югоизточен район Милен Ненчев не е казал цялата истина относно конструкцията. "В момента това може да се разглежда като брегоукрепително съоръжение, но в следващия етап това ще бъдат апартаменти или обслужващи помещения", смята той.

Според Каратерзиян, ако се е следвала буквата на закона, нямаше да се да се стигне дотук.

Геодезистът напомни, че подробният устройствен план така и не е бил обнародван на електронната страница на общината и затова хората не са успели да реагират.

Запитан има ли вариант конструкцията да бъде съборена, ако не отговаря на изискванията, експертът посочи, че според закона незаконното строителство се премахва, а този строеж, само поради факта, че не е съгласуван с МОСВ, е незаконен.

Йоан Каратерзиян е категоричен, че е изключително трудно да се получи разрешение за строителство в свлачищен район. Той изрази надежда, че прокуратурата ще си свърши работата и конструкцията ще бъде премахната.

„Би трябвало собствениците да са ангажирани юридически с възстановяване на стария терен“, коментира той.

Investor.bg припомня, че вчера Върховната административна прокуратура (ВАП) започна проверка изграждан ли е ваканционен комплекс при укрепването на свлачището. Това съобщи началникът на ДНСК, който беше спешно командирован от премиера в морската община.

През февруари миналата година строителният надзор издаде заповед за спиране на строежа, но впоследствие на инвеститора беше разрешено да довърши брегоукрепването.

Днес недоволството срещу строителството на плаж "Алепу" ще събере граждани на протест, след като при оглед на място от държавната строителна инспекция заключиха, че четириетажната сграда на брега не е хотел, а укрепително съоръжение.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
1
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Бетономорие в Мутистан. Какво ненормално има в това. Пасват си нещата. Подпорна стена със сатаи, етажи, стълбища. Велик е български строителен гений, построил Плиска, Преслав, Велико Търново ..... обетонил цялото черноморие днес.
11
 
0
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Инвеститора има законно разрешение за строеж, което е минало и проверка през РДНСК. Айде бактън от пишман природозащитници.
2
 
3
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Нека строят бе. Нали видяхте какво стана в Норвегия- един ден морето ще го отнесе като куцо пиле домат, като бръмбар сламка.;-)

Още от България
Може ли Централна минерална баня да се превърне в модерен термален център?