Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Камарата на строителите предлага възможност за работа за безработните миньори

КСБ предлага да се изградят учебни бази за квалификация и преквалификация, създаване на звено за стратегическо планиране и модел за активно работодателско участие

Камарата на строителите предлага възможност за работа за безработните миньори

Снимка: Bloomberg LP

Преквалификация за миньори от Маришкия басейн, които ще останат без работа в резултат от реализацията на Зелената сделка на ЕС, и работа в строителния сектор, предлага Камарата на строителите в България (КСБ). Идеята е част от плана на организацията за осигуряване на ефективна работна сила в бранша.

Предложението предвижда изграждането на тренировъчно-учебни бази за квалификация и преквалификация, в които знанията ще усъвършенстват и заетите в строителството, създаване на звено за стратегическо планиране и модел за активно работодателско участие.

Още по темата

Програмата е изпратена до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на образованието и науката, както и на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката. Строителите са запознали със своята идея и синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа".

В тренировъчните бази ще бъде предлагано теоретично и практическо обучение в условия, близки до реалните. Учащите ще бъдат настанявани в прилежащи общежития. Освен професионална квалификация в тези бази ще бъдат предлагани и тясно профилирани курсове, включително и за актуални за бранша теми.

Моделът за активно работодателско участие пък ще бъде развит върху нуждата от по-голяма ангажираност в обучителния процес най-вече чрез предоставяне на възможност, среда и наставническа подкрепа за усвояване на умения в реална работна среда.

От Камарата поясняват, че и сега бизнесът е ангажиран с процеса, но съществуващите мерки могат да бъдат определени като кампанийни, реализирани на местно ниво и с недотам положителни и трайни резултати.

Що се отнася до междуинституционално звено с работно име "Секторен съвет за базирано на компетенции обучение", основни участници в него ще са водещи специалисти, представители на образователното и социалното министерство, както и на работодателските организации.

Съветът ще прави програми и модули за обучение, ще изгради система за качество, гарантиращо високо ниво на професионална подготовка, ще се занимава с инициативи за непрекъснато актуализиране на знанията и уменията на педагогическия персонал в средното, висшето и продължаващото образование и обучение, както и с изработване на модел за повишаване имиджа на строителната професия, посочват още от КСБ.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
МРРБ иска инженерингът в строителството с държавни средства да отпадне