IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на „Лозенец“ сезира главния прокурор за небостъргача „Златен век“

Константин Павлов смята, че разрешителното за строеж за високата сграда е нищожно и затова строителството ѝ е незаконно

13:11 | 16.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Кметът на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов сезира главния прокурор заради продължаващото строителство на небостъргача „Златен век“.

„Знаете позицията ми за законността на разрешението за строеж още от предизборната кампания. Сезирам прокуратурата за двете заповеди на главния архитект на София, които според мен са невалидни, тъй като се отнасят до несъществуващ акт. Надявам се и накрая да получим мнение по същество, а не между другото, за валидността на разрешението за строеж“, заяви Павлов.

Строителството на „Златен век“ беше подновено, след като ВАС през май окончателно отмени заповедта на началника на ДНСК за спирането му.

Павлов смята, че самото разрешително за строеж, издадено от главния архитект на София, е нищожно. Затова твърди, че строителството е незаконно.

„Извън моите компетенции като кмет на район е оспорването на актовете на главния архитект на Столична община. Ръководената от вас прокуратура може да упражни правото си на протест по чл. 215, ал.1 от ЗУТ и да поиска прогласяването на нищожността на Заповед №РА51-74 от 2 май 2018 г. и Заповед №РА51-154 от 6 август 2018 г. на главния архитект на Столична община“, се казва в искането на Павлов до Иван Гешев.

С двете заповеди главният архитект на София Здравко Здравков е допълнил разрешението за строеж, което е издадено през 2007 г.

Още от предизборната си кампания Константин Павлов настоява, че ДНСК няма отношение към законността на строителството, а към самото изпълнение. Основният проблем според него е, че сградата на практика няма разрешително за строеж.

Той смята, че след влизане в сила на Общия устройствен план на Столичната община през 2007 г. и загубата на правно действие на разрешението за строеж са налице всички законови предпоставки за изменение на действащия подробен устройствен план за установяване максимална допустима височина на застрояване от 26 метра, или максимум осем етажа.

Скандалът около „Златен век“ се разгоря покрай „Апартаментгейт“ през пролетта на 2019 г., когато се оказа, че законността на строителството на високата сграда се крепи на приета в последния момент поправка в Закона за устройство на територията, станала известна като поправката „Артекс“.

Освен това стана ясно, че в сгради на компанията, построени в квартал „Изток“, луксозни апартаменти са били закупени на занижени цени от представители на ГЕРБ на високи постове, включително тогавашните вътрешен министър Цветан Цветанов и председател на парламента Цецка Цачева. Двамата се разделиха с постовете си след скандала.

След избухването на „Апартаментгейт" тогавашните премиер Бойко Борисов и министър на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков се срещнаха с представителите на Инициативен комитет „Лозенец“ и поеха ангажимент за спирането на строителството на високата сграда.

В началото на април 2019 г. ДНСК спря за постоянно строителството на "Златен век" с два мотива - за нарушения по време на строителството и липса на презаверено разрешение за строеж. „Артекс" обжалва заповедта пред Софийския административен съд и в края на юли същата година съдът отмени заповедта на строителния контрол, като потвърди валидността на разрешението за строеж до 2028 г. Впоследствие ДНСК обжалва решението на съда пред Върховния административен съд (ВАС).

Съдебната сага около небостъргача се върна в отправната си точка през лятото на миналата година, след като ВАС отмени решението на първоинстанционния Софийски административен съд, с което беше отменена заповедта на  началника на ДНСК за спиране на строителството на високата сграда. Делото се върна за ново разглеждане от същия съд, но от друг състав.

В средата на май ВАС разреши окончателно продължаването на строителството на „Златен век“, след като остави в сила решението на Административен съд – София град от ноември м. г., с което се отменя спирането от ДНСК на строителството на небостъргача.

Жители на квартал „Лозенец“ протестират срещу строителството на небостъргача „Златен век“ от лятото на 2017 г. Според тях той не отговаря на изискванията на Общия устройствен план на София за височина, характер на застрояването и отстояния. Освен това жителите на квартала смятат, че компанията зад проекта „Артекс“ няма валидно строително разрешение.

В края на миналата година кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов поиска от тогавашния директор на ДНСК Иван Несторов да издаде заповед за събаряне на високата сграда, но строителният контрол отказа да издаде подобна заповед с мотива, че съдебното дело по казуса не е приключило. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
И що него, а не арменския поп?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още