IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронакризата срива доходността от моловете "Галерия" в Бургас и Стара Загора

Приходите от наеми на търговския център в Бургас са намалели с около 2 млн. евро за година

18:49 | 02.03.21 г.
<p>
	Мол &quot;Галерия&quot; в Стара Загора.&nbsp;<em>Снимка: GTC</em></p>

Мол "Галерия" в Стара Загора. Снимка: GTC

Моловете „Галерия“ в Бургас и Стара Загора носят най-ниска доходност от съответно 6,2% и 5,6% на южноафриканския им собственик MAS Real Estate към второто полугодие на миналата година. Това е в рязък контраст със същия период на 2019 г. и дори с първата половина на миналата година, когато двата търговски центъра са били на едно от първите места по доходност в портфейла от търговски площи на фонда в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), сочат данните от отчета му.

През второто полугодие на 2019 г. доходността от мол „Галерия“ в Бургас е била 7,8%, а през първата половина на 2020 г. дори е нараснала до 8,3%. За мола в Стара Загора доходността през двата периода е достигнала съответно 9,3% и 9,4%.

Приходите от наеми от двата търговски центъра на MAS Real Estate у нас също намаляват и към края на 2020 г. са 4,4 млн. евро за „Галерия“ Бургас спрямо около 6 млн. евро в края на 2019 и първото полугодие на 2020 г. и 1,1 млн. евро за „Галерия“ Стара Загора при 1,9 млн. евро в края на 2019 г. и 1,8 млн. евро през първата половина на 2020 г.

За една година стойността на мола в Бургас е намаляла с 6,4 млн. евро и към края на 2020 г. той се оценява на 71,4 млн. евро. Стойността на търговския център в Стара Загора също се е свила, но доста по-незначително в сравнение с мола в Бургас – от 20,5 млн. евро в края на 2019 г. на 20,3 млн. евро към края на декември 2020 г.

Това се случва на фона на подобряването на общата стойност на имотите на MAS в ЦИЕ през второто полугодие с 1,7 млн. евро спрямо първото полугодие.

Южноафриканският фонд съобщава, че е опростил или отложил наеми заради коронавирусната пандемия на стойност 911 хил. евро в България през второто полугодие на миналата година спрямо 1,022 млн. евро през първата половина на годината.

Компанията е предложила на наемателите в търговските си центрове в България и Румъния наемни ваканции за срока на първия период на блокадата през пролетта на миналата година в замяна на мерки, договорени поотделно, и частично отлагане на наеми за месеците непосредствено след първата блокада в зависимост от приходите от продажби на наемателите, става ясно от отчета. В резултат на това тя е събрала с 3 млн. евро по-малко наеми в шестмесечния период до 31 декември м. г. и 4,8 млн. евро в годината до 30 юни 2020 г.

Общата събираемост на наемите в моловете на MAS в ЦИЕ (освен у нас компанията има присъствие и в Румъния и Полша) е достигнала 85% през второто полугодие, но отново е най-ниска в България – 70%, като тя достига 79%, ако се изключи ноември, когато бяха въведени нови ограничения за магазините от несъществена необходимост. В Полша събираемостта на наемите е била на ниво от 72% и скача до 81%, ако се изключи ноември. Събраните средства от наематели в Румъния са достигнали 93%, а 4% от наемите са били опростени, отложени или замразени.

Планираното разширение на мол „Галерия“ в Бургас, както и на още два търговски центъра на MAS в ЦИЕ се замразява и ще бъде преосмислено през второто полугодие на календарната 2021 г., съобщава компанията. Преустройството на мола в Стара Загора е завършило.

Последна актуализация: 16:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още