Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Коронакризата удължава престоя на жилищата под наем в София на пазара

Спад на цените има в сегмента на едностайните и тристайните жилища, а качествените имоти задържат ценовите си нива, сочат данни на компании за недвижими имоти

Коронакризата удължава престоя на жилищата под наем в София на пазара

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Коронакризата удължава необходимия период за отдаване на жилище под наем в София успоредно с разликите в очакванията на наематели и наемодатели. Качествените имоти, които не се отдават на всяка цена, задържат ценовите си равнища от началото на годината, а ако може да се говори за спад, той е в сегментите на едностайните и тристайните апартаменти, докато цените на двустайните жилища дори отбелязват лек ръст. Възможно е обаче в скоро време на наемодателите да се наложи да направят компромис заради увеличаването на броя на офертите, което води до още по-голямо отваряне на ножицата между наемните цени и бюджетите на наемателите. И тази тенденция може да се задълбочи след въвеждането на новите мерки за ограничаване на коронавируса, като дистанционното обучение. 

„Преди една година относително ликвидно жилище се задържаше на пазара под един месец, докато сега средният период на отдаване достига до месец и половина или два“, казва пред Investor.bg Йорданка Рангелова, мениджър „Наеми“ в „Адрес Недвижими имоти“.

Според Венета Янева, ръководител на офис "Наеми" в компанията за недвижими имоти „Мирела“, средният престой на жилището под наем на пазара зависи най-вече от това доколко реална е цената му. „Има имоти, които миналата година се отдаваха с един оглед или за по-малко от седмица, а сега са на пазара повече от месец“, казва тя.

Още по темата

При правилно определена офертна цена и при гъвкавост от страна на наемодателите при преговорите с потенциални наематели срокът на реализация е в рамките на една седмица - десет дни от обявяването му, отбелязва Изабела Клисарска, изпълнителен директор на „Явлена“. „Времето за престой на едно жилище под наем може да се разглежда в пряка зависимост и от фактори като ниво на оборудване, степен на лукс, район, средни и пикови цени за района и съотношението между търсенето и предлагането, което е много силно изразено например в Студентски град“, допълва тя.

Рангелова отбелязва, че между наематели и наемодатели винаги е съществувал известен дисбаланс в очакванията, който в днешните условия е възможно да се изостри. По време на извънредното положение през пролетта наемодателите са направили някои компромиси, след което обаче повечето са решили да се върнат към старите си ценови равнища.

„Наемодателите имат само един изход – намаляване на цените. Все пак това са имоти с инвестиционна цел, много собственици си помагат финансово с наемите и нямат опция за оттегляне на имота от пазара. Те по-скоро следват принципа „по-добре да получа някакъв доход“, като това важи особено за жилищата от по-ниските и средни ценови сегменти“, казва Янева.

Отстъпки до 15% от офертните цени

Към настоящия момент договори за жилища под наем в София се сключват при средни отстъпки между 8% и 15% от обявените офертни цени, казва Клисарска. Районите с високи наемни цени са пострадали по-осезаемо, както и тези, при които паркирането е или затруднено, или невъзможно, допълва тя.

„Ценовият толеранс в София е между 4 евро на кв.м и 9 евро на кв.м и оферта под или над тези нива е по-скоро изключение. Трудно се намира оферта за гарсониера под 200 евро месечно и трудно се отдава под наем апартамент с три или четири спални, който е модерен и разполага с над две паркоместа, за над 1500 евро месечно“, казва Клисарска.

Данните на „Адрес“ сочат, че средните цени на едностайните жилища под наем в центъра на града са около 600 лв., двустайните се отдават на цени между 700 и 750 лв., а тристайните – за близо 1000 лв. В по-отдалечените райони, но и в зависимост от комуникативността и състоянието на имота нивата стартират от 450 лв. за едностаен апартамент, 600 лв. за двустаен и около 750 лв. за тристаен.

„Цените се влияят и от това дали имотът е обзаведен или не, дали е след ремонт, дали в близост има удобства и изградена социална инфраструктура“, отбелязва Йорданка Рангелова.

Профилът на желаните имоти под наем не се променя съществено, тъй като наемателите продължават да бъдат сходен тип. Това са традиционно по-млади хора, които търсят неголям, лесен за поддръжка апартамент на комуникативна локация. Затова и се търсят предимно двустайни, по-рядко и едностайни жилища. Предпочитаните локации продължават да са централните, тези в близост до университети, бизнес и административни сгради, районите по протежението на метрото, показват данните на „Адрес“.

В Primo+ отчитат повече сделки с тристайни апартаменти в сравнение с 2019 г. и отлив на търсещите в източните райони за сметка на южните. През 2019 г. 41% от сделките на компанията са били концентрирани в източни квартали, докато през второто и третото тримесечие на тази година делът на източните райони е 24%, а на южните – 41%.
Според Венета Янева се забелязва тенденция двойки и семейства да търсят жилища с една допълнителна стая, която да използват за кабинет.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
3
 
6
jujo_si до: kron
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
цените ще са в минимума януари-февруари, насочи сили към покупка тогава, сега да търсиш за 2 бона наем трябва да си куку. Тръгвай на огледи от сега. Надявам се да не се плашиш от короната защото тя спира много купувачи дори да отидат на оглед - виж шефа на хелпкарма например :-D
0
 
6
 
5
studioaa до: kron
преди 2 месеца
Това, което е струвало 1500 евро преди коронакризата скоро ще се намира за под 1000 евро т.е ще има терен за сделки - голям брой закъсали продавачи, хазяи без наемател и те ще са много по-разговорливи....
1
 
5
 
4
kron до: mrynmryn
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Понеже питаш, аз съм от тези, които си търсят за 1000+ евро наем в момента. Логиката е следната: очаквам цените да падат значително, но ми трябва да се разширя сега. Очаквам цената на еквивалентно жилище за продажба да спадне повече, отколкото ще платя за лихви по кредит, ако сега го купя или ако изляза под наем.
Според мен същото важи за което и да е жилище под наем срещу покупка в момента. Аз съм просто клиент в горния сегмент и гледам за определени удобства.
1
 
9
 
3
преди 2 месеца
Статията няма връзка с реалността. От 3 месеца насам апартаменти само се освобождават в София и това ще се засили още. 1500 Евро струва апартамент в Мюнхен , а в София и за 500 лв. никой не иска вече. Видяха че платените новини че всичко е по старо му не носят полза и обърнаха дупетата но пак се опитват да пишат измислици
1
 
11
 
2
преди 2 месеца
Коронакризата прави новопостроените апартаменти непродаваеми заради липсата на сигурност на работното място както и кредит, както и огромен отлив на платежоспособни клиенти чрез отдалечена заетост. Новопостроените офиси не могат изобщо да се отдадат под наем и цените им падат като есенни листа буквално, в много райни наемите за нови офиси са надолу 40-50%.
Скоро брокери/банкери/строители/общинари ще разберат кон боб яде ли?

Още от България
Консултант: Пандемията може да изтрие 20-30% от търсенето на офиси в София