IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът увеличава търсенето на по-голяма жилищна площ у нас

В края на 2020 г. тристайните апартаменти изпреварват двустайните като дял от общите покупки в София

18:30 | 18.02.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Коронавирусната криза е засилила търсенето на жилища с по-голяма площ и къщи с дворове у нас. През последното тримесечие на 2020 г. закупените тристайни апартаменти в София са повече от двустайните, а четиристайните жилища имат дял от 11%. За сравнение, през 2019 г. 60 на сто от закупените жилища са били двустайни, а 37% - тристайни, докато четиристайните почти не са присъствали в търсенето на купувачите. Това показват данни на Bulgarian Properties, съобщени от изпълнителния директор на компанията Полина Стойкова по време на онлайн конференция, организирана от Камарата на професионалните оценители.

„На пазара дойде търсене на апартаменти, които не бяха типични до момента – с три спални, заради нуждата от още една стая в резултат на работата от вкъщи, породена от пандемията, и повече жилищна площ“, каза Стойкова.

Според Богомил Николов, инвеститор в проекта GORA, търсенето на по-голяма жилищна площ е тенденция на пазара у нас през последните няколко години, а коронавирусът само е ускорил процесите.

Увеличават се запитванията за партерни апартаменти в затворени комплекси в града или близките райони, докато в предишни години партерните имоти и тези на последните етажи са били изключени от критериите на средностатистическите купувачи. През 2020 г. броят на сделките с партерни апартаменти е нараснал с 20% на годишна база, сочат данни на „Явлена“, оповестени от изпълнителния директор на компанията Изабела Клисарска.

Миналата година селските къщи са се превърнали в хит, като купувачите са се ориентирали към имоти с по-малка нужда от довършителни работи и по-голяма готовност за директно ползване. През последното седеммесечие на 2020 г. в "Явлена" отчитат 3000 запитвания за селски къщи, като ръстът спрямо края на 2019 г. е пет пъти.

По данни на Bulgarian Properties интересът към селски къщи през 2020 г. е нараснал с 20%, а средната им цена е достигнала 36 640 евро. „Купуват се готови за ползване къщи, които са ремонтирани или са ново строителство, а хората заделят по-голям бюджет за покупка на подобни имоти от средно 30 хил.-40 хил. евро“, посочи Стойкова.

Засилено е търсенето и на парцели за строителство с директен достъп до път и изградена инфраструктура, които позволяват проектите да бъдат задействани възможно най-скоро, допълни Клисарска.

Спад при наемните и ваканционните жилища

Наемният пазар на жилища е пострадал по-тежко от коронавирусната криза, отколкото този на покупко-продажби, като през второто полугодие на 2020 г. наемите на едностайни апартаменти са намалели със 7%, а тези на двустайните и на тристайните жилища са отбелязали спад от съответно 6% и 12%, сочат данните на "Явлена".

„Още през първите дни след обявяването на извънредното положение наемателите инициираха преговори за предоговаряне на условия по вече сключени договори за наем. Тези преговори продължиха и след кризисните месеци и се стигна до опрощаване на наем за определен месец“, каза Клисарска.

Наемателите са се пренасочили от по-големи към по-малки жилища или изцяло са освободили апартаменти, тъй като много хора, работещи в големите градове, са се върнали по родните си места благодарение на възможността да работат от вкъщи и това е довело до ръст на предлагането, допълни тя. Клисарска обаче смята, че наемите са достигнали дъното си през миналата година и тази година спадът ще бъде преустановен.

Ваканционните имоти също са били засегнати от коронавирусната криза, тъй като през предходни години половината от търсенето на имоти в курорти като Слънчев бряг и Банско е идвало от чужденци, които през 2020 г. бяха ограничени да пътуват.

В резултат на това през миналата година обемът от сделки в Слънчев бряг е намалял, а цените са останали непроменени на ниво от 490 евро на кв. м със стабилно търсене от български купувачи, съобщи Стойкова.

„Ски курортите традиционно са по-предпочитани от българските купувачи, като само в Банско има спад на сделките, а в Боровец и Пампорово нивата се запазват спрямо 2019 г. При цените няма драматични промени“, допълни тя.

Силно начало на годината

В началото на 2021 г. търсенето на жилища е активно с повече сделки в сравнение с началото на 2020 г., съобщи Стойкова. „Миналата година не се оправдаха очакванията за спад на цените, те регистрираха ръст между 2% и 5% в големите градове. Сделките намаляха, но това се дължи основно на пролетното затваряне, когато спадът беше с 20%, а през останалите месеци пазарът навакса изоставането си“, отбеляза тя.

Срокът на реализация на градски имоти е между три и четири месеца, а отстъпките от офертните цени са незначителни, сочат нейните наблюдения. При ваканционните имоти продавачите са по-склонни да приемат по-големи корекции на цените до 10%.

Според Клисарска коректно определената цена е от основно значение за бързата продажба на жилищния имот. „Когато се стартира от адекватна пазарна цена, сроковете за реализация може да са в рамките на няколко дни и да няма отстъпки от офертната цена или те да са под 1%. Там, където имаме нереалистични очаквания на продавачите, престоят на офертата на пазара се увеличава, а отстъпките може да надхвърлят 10%“, допълни тя.

Богомил Николов съобщи, че апартаментите в проекта GORA са били продадени в рамките на строителството на зелено от порядъка на година и десет месеца, а отстъпките от офертната цена са били максимум 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 години
Набедените експерти брокери защо не коментират ръста от 60%на необслужваните бързи кредити,който ПРОДЪЛЖАВА да расте в момента.Този показател е много важен за това как ще се връщат кредитите.Ами за ипотечните деро сега са позамазани стабилно от мораториума,за тях какво да кажем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
redcretin
преди 3 години
При липсата на цифри за 2 и 3 стайни логиката казва, че спадът при 2-стайните като най-масови е бил по-голям от тоя при 3-стайните :) И оп, по брокерски - едните изпреварват другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
за инвесторовите калинки ковидът е нещото покрай което като се въртиш , няма начин да не изкяриш неко леФ ... само требе да знаеш откъде иде ветъро ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
novata_ikonomika
преди 3 години
По отношение на търсенето на различни апартаменти/къщи статията може би е вярна. Това отношение на пазара на наеми имам мнение, което ще ховторя:В София 2019 са родени 13075 деца (НСИ). Умрели за 2019 г. 15635 (НСИ)Две деца правят семейство и живеят в едно жилище = 6500 жилища са нужни на година. Обаче когато умират в София същия брой възрастни се освобождават 7600 жилища (ако приемем че почиват от едно семейство двамата), ако умират различни самотни хора се освобождават дори повече жилища.Логиката ми казва че не са нужни тия 4076 и 1559 новопостроени жилища. Ако приемем, че 13000 се раждат и 15000 умират значи настоящите жилища са достатъчни, а новопостроените образуват натрупване на огромна складова наличност от празни (дори и да са стари) жилища, което ще задържи наемите дълго на тези нива, което при нарастване на минимална/средна/висока заплата си е всъщност намаляване на цената и възвращаемостта от наемите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
"Коронавирусът увеличава търсенето на по-голяма жилищна площ у нас"Коронавирусът някакъв одушевен предмет ли е? Някаква компания за имоти може би?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още