Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Коронавирусът замрази бизнеса с имоти за краткосрочен наем у нас

Значителна част от апартаментите в Airbnb може да бъдат отдадени за средносрочен наем, а това ще се отрази на средновисокия сегмент на наемния пазар

Коронавирусът замрази бизнеса с имоти за краткосрочен наем у нас

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Бизнесът с отдаване на имоти за краткосрочно ползване в България на практика е преустановил работа заради коронавируса, сочи анализ на платформата Оцениме.бг.

Собствениците, отдаващи жилищата си чрез платформи като Airbnb, споделят, че въпреки намаленията, които са предложили, отменени резервации е имало още през януари. Масова отмяна на резервации е започнала в началото на март. От платформата обявиха, че при отказ на резервация не се взема комисиона на клиентите и се възстановява цялата сума.

Още по темата
„Възможно е значителна част от апартаментите, които досега са били предлагани в платформата, да бъдат отдадени за средносрочен наем. Това може да се отрази на пазара на наеми и най-вече на неговия средновисок сегмент, където се намират повечето от апартаментите, отдавани в Airbnb“, пишат авторите на анализа.

В същото време наемателите и купувачите са в режим на изчакване. С обявяването на 14-дневната карантина се преустановиха и огледите на жилища. Експерти предвещават, че това е само пауза в сделките и те ще се случат на по-късен етап.

Ограниченията за свободно движение забавят работата на брокерите, но тя не е напълно спряла. Сключените предварителни договори за покупко-продажба би трябвало да се смятат за спешни и могат да бъдат реализирани, се посочва в анализа.

Кризата с коронавируса и нейните икономическите последствия вероятно ще се отразят пагубно и на част от агенциите за недвижими имоти. Очаква се компаниите, които не са достатъчно добре подготвени и не искат да променят начина си на работа да фалират. По-рано този месец председателят на Управителния съвет на Национално сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ) Добромир Ганев прогнозира пред Investor.bg, че това ще изчисти бранша от некоректни компании, които използват фалшиви обяви и други некоректни практики.

В световен мащаб веригите за доставка на материали и продукти за строителството са нарушени. В САЩ има прогнози, че при продължителна криза това може да намали темповете на изграждане на жилища и може да се стигне до недостиг на жилища в някои райони. Не е изключено COVID-19 да се отрази по сходен начин на имотния пазар в България, пишат авторите на анализа.

Те посочват, че в световен план несигурността на жилищния пазар при предишни пандемии като испанския грип през 1918 г. и огнището на ТОРС през 2003 г.  се е проявявала по-скоро като спад на броя на трансакциите, а не толкова като големи ценови движения.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
"Агрион" продава парцели за ВЕИ паркове