Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

КПКОНПИ поиска от съда да отмени възбрани за сгради на „Нове хоумс“

Бъдещите собственици в жилищния комплекс представиха пред Комисията предварителни договори за закупуване на апартаменти, за които са заплатили и съответните суми

КПКОНПИ поиска от съда да отмени възбрани за сгради на „Нове хоумс“

Снимка: "Нове хоумс"

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество реши незабавно да бъдат подадени искания до Софийски градски съд за отмяна на допуснати обезпечителни мерки - възбрани по отношение на всички 14 многофамилни жилищни сгради в комплекс „Нове хоумс“. Това съобщиха от пресцентъра на КПКОНПИ. 

Още по темата

Решението е мотивирано с достатъчната обезпеченост на претенциите по отношение на Васил Божков и свързаните с него търговски дружества.

Друг аргумент на Комисията е, че с наложените възбрани върху сгради и права на строеж, собственост и понастоящем на „Нове хоумс“ АД, на практика се засягат интересите на близо 250 лица, които са сключили предварителни договори за придобиване на жилища и са заплатили значителни суми на акционерното дружество.

От Комисията напомнят, че на 10 март беше публикувано съобщение до медиите, че за поземлен имот, заедно със строящите се върху него жилищни сгради, са наложени обезпечителни мерки (възбрани) с определение на Софийски градски съд от 1 октомври 2020 г. То е постановено по искане на Комисията след образувано производство по реда на  Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество срещу Васил Крумов Божков.

Определението на СГС беше потвърдено от Апелативен съд – София и влезе в сила, като жалбата на „Нове Хоумс“ беше приета за неоснователна. Но още тогава беше изразена готовност от страна на Комисията да разгледа всяко искане на лица, които твърдят, че с наложените възбрани са засегнати техни имуществени права заради сключени предварителни договори и извършени плащания към „Нове Хоумс“.

От комисията поясняват, че доказателства за това (поне сключени предварителни договори) обаче не са били представени от акционерното дружество.

На 30 и 31 март множество лица, сключили договори с „Нове Хоумс“, са представили  своите искания пред КПКОНПИ, подкрепени с предварителни договори за закупуване на жилища, за които са заплатили и съответни суми, поискани от дружеството.

На 7 април ръководството на Комисията проведе и среща с представители на тези граждани, информираха от Комисията.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Капиталът на „Феърплей Пропъртис“ ще се увеличи с 12,5 млн. лв.