Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Красимир Анадолиев: Пазарната цена на имотите не е обявената в офертите

Данъчната оценка няма нищо общо с цената на имота, коментира председателят на Нотариалната камара

Красимир Анадолиев: Пазарната цена на имотите не е обявената в офертите

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пазарната цена на имотите се уговаря между продавача и купувача и не е цената, обявена в офертите, казва в интервю за в. „24 часа“ председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев.

На въпрос за практиката имоти да се прехвърлят по данъчна оценка, без в договорите да се вписва реално платената цена, той коментира, че основен законов принцип е свободата на договарянето и данъчната оценка е създадена с цел събирането на местния данък. 

Още по темата

Красимир Анадолиев пояснява, че данъчната оценка няма нищо общо с цената на имота, тя е фикция, създадена с оглед данъчното облагане, и няма как да е цена на пазара.

Пазарните цени не са тези, обявени във виртуалното пространство, а цените, договорени между страните и посочени в нотариалните актове, казва той.

При сделка на данъчна оценка по думите му съществува реален риск за страните.

„Пазарната цена е тази, която е договорена окончателно от страните по сделката - това е цената, която конкретният купувач е съгласен да плати за конкретен имот. Няма как имотите да имат изначална определена цена“, посочва председателят на Нотариалната камара.

Анадолиев допълва, че още през 2011 г. в българския закон е уредено плащането по специална сметка на нотариуса.  Все повече хората предпочитат този начин на разплащане.

Той припомня, че от осем години страните са задължени да декларират, че плащанията, посочени в договорите, са действително уговорените между тях.

Според него преди 10 г. измамите с имоти бяха често срещано явление, но законодателни промени спряха по-голямата част от тях.

Едни от най-често срещаните начини за измами бяха представянето на фалшиви пълномощни, фалшиви лични карти, удостоверения за наследници с невярно съдържание. Със създадената от Нотариалната камара единна информационна система се гарантира приемането и съхраняването на доказателства по сделките и извършване на справки.

С реален достъп до масивите на МВР нотариусите проверяват и автентичността на личните карти, те правят справки и в Националната база данни „Население”.

„Така нар. „кражба на самоличност”, която е бич за много страни от ЕС, при нас вече е почти непознато явление“, твърди нотариусът.

В информационната система на Нотариалната камара се архивират документи във връзка с обстоятелствата за вписване в Търговския регистър, което по думите му е спряло случаите на „кражбаи на фирми”.

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
6
 
5
Blueberry до: ert
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Логичен въпрос. Реторичният въпрос е ако отидеш при строител/продавач Х с Y пачки едри банкноти, дали ще те върне, за да му ги преведеш по сметка?
0
 
10
 
4
ert
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Добре де, а как се плаща тази реална цена? Нали по закон всичкото над 10к лв. не може да се плаща в брой, защото парите у нас не важат за такива суми, а трябва по банка, която да завери един вид своята комисионна? А какви са санкциите за неправомерно използване на пари в брой за плащане на неща които не могат да се платят в брой?
1
 
9
 
3
khao до: mick
преди 1 месец
Няма профилна снимка
:)) зависи за кой става дума и от там може да е законно или не.
1
 
5
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Всъщност защо само на физическите лица.. и на фирмите даже.
5
 
10
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ако това е вярно, тогава ревизиите на физическите лица, трябва да се правят само по документи, а не по пазарна цена. Т.е. тогава сделка с имот на цена от 1 лев ще е реална.. и това няма да е пране на пари и скатаване на данъци.

Още от България
Проптех създава огромни възможности за имотната индустрия