Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Купувачите на луксозни имоти се завръщат

Около 40% от сделките с луксозни имоти през първото тримесечие са с инвестиционна цел, пише в анализ на Unique Estates

Купувачите на луксозни имоти се завръщат

Снимка: Unique Estates

Икономическото оживление, подобряващите се условия за кредитиране и превръщането на София в по-разпознаваема туристическа дестинация са факторите, които в най-голяма степен повлияха пазара на луксозни имоти през първото тримесечие на 2017 г. Това пише в анализ на пазара на недвижими имоти в България за първото тримесечие на 2017 г. на консултантската компания за луксозни имоти Unique Estates.

Към края на миналата година брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 3,4%, темп над средния за ЕС, припомнят от дружеството, а доходите плавно се покачват. Безработицата намаля до 7,6% при значително по-ниски нива за София. В същото време лихвите по ипотечните кредити продължават да падат, достигайки 4,2% за ипотечни кредити в лева през февруари по данни на  БНБ.

Активността на банките и стремежът им да подобряват условията за кредитиране се отразяват благоприятно на пазара на луксозни имоти, тъй като създават позитивно настроение сред клиентите и им дават спокойствие, че решението им за покупка е в точния момент. В същото време концентрацията на бизнес с потенциал за бърз растеж в столицата е добър фундамент за развитие на пазара на луксозни имоти, пише в анализа.

Традиционно началото на годината е по-слабо в сравнение с останалите периоди и първото тримесечие на 2017 г. не прави изключение като запитвания и брой сделки. В сравнение с началото на 2016 г. се наблюдава лек спад в запитванията за огледи, но броят на приключените за периода продажби нараства, отчитат брокерите.

През първото тримесечие търсенето на луксозни имоти остава предимно за жилищни нужди, но покупките с инвестиционна цел набират скорост. Данните на Unique Estates показват, че такива са около 40% от сделките с луксозни имоти. Подобна е картината в масовия ценови сегмент, но при различно съотношение.

От компанията идентифицират нова група купувачи, търсещи инвестиция в цели жилищни сгради или група апартаменти, които да управляват и да отдават под наем на хотелски начала. Обикновено това са чужденци, които познават този модел и виждат възможност за прилагането му на българския пазар. Очакваната доходност от подобни инвестиции е 5 – 6%.

Търсенето е в централните райони, които са добре транспортно обезпечени и с уредена инфраструктура.

Въпреки засиления предприемачески интерес към луксозното строителство, предлагането остава слабо. Повечето проекти още са в строеж, а някои – дори на етап покупка на парцел. По-засилено предлагане на луксозно ново строителство се очаква към края на годината, което ще даде отражение на пазара през 2018 г.

През първото тримесечие на 2017 г. цените в луксозния сегмент остават стабилни с очаквания за годишен ръст в рамките на 5%. Повечето сделки се сключват на офертна стойност или при максимум 5% отстъпка.

Вече споменатото засилено търсене на апартаменти с инвестиционна цел е характерно за растящ пазар, какъвто в момента е софийският. За разлика от 2015 г., когато сделките с къщи и апартаменти бяха почти по равно, сега покупките на апартаменти имат ясно изразен превес. Преобладават купувачите с бюджет до 200 000 евро, търсещи основно ново строителство. С възстановяването на пазара се връща и интересът към покупки в чужбина, като вече има сделки с луксозни имоти в Халкидики, Гърция.

Пазарът по райони

Докторски паметник
Традиционно силно търсене, най-елитният район на София. Търсят се стари, големи апартаменти за ремонт, с високи тавани, в кооперации с история. Без значими ценови промени през тримесечието.

Център
Обхваща централната част между бул. „Ал. Дондуков“, Ларгото, бул. „Христо Ботев“, НДК и бул. „Евлоги Георгиев“ на север. В района преобладава старото строителство и сделките са основно с такива апартаменти. Търсят се имоти за ремонт с цел инвестиция. През последните месеци се връща интересът към бул. „Витоша“ като място за живеене. Очакванията са след планирания ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ купувачите да преоткрият и тази част.   

Южни райони
Обхващат кварталите покрай бул. „България“ и Южния парк. Търси се предимно ново строителство за живеене и инвестиция, като голяма част от сделките се сключват „на зелено“. На пазара все още има сериозен недостиг на ново луксозно строителство и цените на тези имоти се покачват плавно. Купувачите най-често са с бюджет до около 200 000 евро.

Елитни квартали
Тази категория обхваща престижните квартали с по-централно местоположение като „Лозенец“, „Иван Вазов“, „Изток“, „Изгрев“, „Яворов“. Търсят се нови жилища или стари тухлени апартаменти в добре поддържани сгради. Отново – за живеене или за инвестиция, тъй като в тези части на София има и добре развит наемен пазар.

Витошка яка
Най-силен традиционно в тези райони е пазарът на къщи. Търсят се съвременни къщи – с модерни архитектура и вътрешен дизайн, светли цветове и баня към всяка спалня, но предлагане почти няма. Средният клас търсене е в диапазона 400-600 хил. евро, а високият – между 800 хил. и 1,5 млн. евро.

От миналата година пазарът на висок клас къщи расте и през второто тримесечие се очакват сделки в сегмента над 1 млн. евро.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
България е десета в ЕС по годишен ръст на строителната продукция през май