Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

КЗК откри картел от строителни фирми при санирането

Кметът на Търговище е подал сигнала за 13 фирми, които участвали в обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност в Пловдив и Гоце Делчев

КЗК откри картел от строителни фирми при санирането

Снимка: Investor.bg

Комисията за защита на конкуренцията откри картел между тринадесет фирми, участвали в обществена поръчка за саниране.

Антимонополната комисия е направила проверка след сигнал на кмета на Търговище, който изпратил до КЗК копия от електронни писма, разменени между участниците в обществената поръчка.

Още по темата

Констатациите са, че строителните фирми са се договорили да разпределят помежду си обектите и "да подадат ценови оферти равни на максималните им цени, с които са класирани в първия етап от процедурата".

В съобщението на КЗК се посочва, че е извършена внезапна проверка на място в офисите на три от компаниите, при което са иззети копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за подобни договорки между участници и в други процедури за възлагане на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

"На база на събраните доказателства Комисията конституира като ответни страни в производството други търговски дружества и еднолични търговци, както и техни обединения, участници в обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност в общините Пловдив и Гоце Делчев", пише в съобщението на сайта на антимонополната комисия.

Въз основа на всички установени факти и обстоятелства, експертите на КЗК са категорични, че компаниите участват в картел, който има за „цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки."

В съобщението си КЗК са изброени следните компании, които са манипулирали процедурата по възлагане на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради: "Мултиплекс инженеринг", "ВМЛ – консулт", "Димитров и син", "Адапт", "Архкон Проект", "Евиданс инженеринг", "Тобо инвест“, "Фрибул", "Корект", "Инфрам", "Интконс", "Ен Екип" и "Протико Ил".
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
11
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
тотален цирк ... хем това упражнение ("санирането", дето не е изобщо никво саниране ами си чисто лепене на изолация на 5рна цена) го направихте за вашите избрани фирми, хем сега картел ... ново 20 :))

Още от България
Печалбата на Jumbo в България спада с над 1 млн. евро през първото полугодие