Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

КЗК установи картел на фирми, обследващи сгради за енергийна ефективност в Пловдив

30 компании са си разпределили обектите и са се разбрали за цените

КЗК установи картел на фирми, обследващи сгради за енергийна ефективност в Пловдив

Снимка: Архив Ройтерс

30 фирми са имали забранено споразумение за манипулиране на обществената поръчка за извършване на обследване и установяването на техническите характеристики и на техническите паспорти на сгради в Пловдив, става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Картелът е действал и по отношение на обследването за енергийната ефективност и предписването на необходимите енергоспестяващи мерки.

Тези дейности са извършени по обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, стартирана от кмета на Община Пловдив.

Споразумението, което нарушава антимонополните правила, е действало от октомври 2015 година до края на юни 2017 година. В рамките му 30-те компании са си разпределили обектите, възлагани в процедурата, и са се споразумели за цените, които да предложат на възложителя.

По този начин ефективно е било ограничена конкуренцията при подаването на оферти в процедурата.

От КЗК са установили незаконните практики на база на събрана електронна кореспонденция между участниците, както и други доказателства от възложителите и самите участници в картела.

Наложените санкции заради незаконното споразумение са в размер на почти 390 хил. лева. Един от участниците е напълно освободен от глобата, а на друг глобата е намалена с 50% защото са съдействали на разследването.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
МРРБ иска инженерингът в строителството с държавни средства да отпадне