IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лаборатории на строителните фирми вече няма да тестват материали за обектите си

Забраната е предвидена в промени в ЗУТ, предлагани от правителството

15:26 | 19.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив АПИ</em></p>

Снимка: Архив АПИ

Строителните консултанти няма да могат да сключват договор за изпитвания в лаборатории на строителя или на свързани с него лица, когато упражняват строителен надзор на строеж, изпълняван от същия строител. Освен това при влезли в сила две наказателни постановления в рамките на три години ще бъде прекратявано удостоверението за упражняване на строителен надзор. Това са част от предвижданите промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) с цел по-ефективен контрол върху консултантите и другите участници в строителния процес, приети от Министерския съвет.

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще може да извършва служебна проверка на комплексния доклад на консултанта, въз основа на който са одобрени инвестиционните проекти и е издадено разрешението за строеж, както и да проверява дейностите, извършвани от надзорните фирми.

Консултантът вече няма да може да сключва договор за строителен надзор, както и за оценяване на съответствието на проекта за строежи, за които той или наетите от него физически лица са строители и/или доставчици на машини, съоръжения, технологично оборудване, предвиждат още промените.

Със законопроекта се завишават и изискванията към лицата, които кандидатстват за получаване на удостоверение за оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и/или упражняване на строителен надзор. Управителят на юридическото лице, кандидатстващо за издаване на удостоверение, трябва да е техническо правоспособно лице, а членовете на органите на юридическото лице или едноличния търговец, както и наетите от тях лица трябва да са специалисти със завършено виеше образование с образователно-квалификационна степен "магистър", да притежават техническа правоспособност по чл. 229, да имат най-малко 5 години стаж по специалността и да не са допуснали и/или извършили повече от две нарушения по закона и нормативните актове по прилагането му през последните три години.

С цел ясно определяне на задълженията на консултанта, който упражнява строителен надзор по време на изпълнението на строежа се регламентират неговите функции при завършването на строително-монтажните работи и изготвянето на окончателния доклад до възложителя, като включително нормативно се определя съдържанието на окончателния доклад.

Разширява се кръгът на участниците в строителството, носещи административно- наказателна отговорност за нарушения на ЗУТ и обособяване на отделен състав за налагане на имуществени санкции на юридическите лица и едноличните търговци, респективно на глоби на физическите лица с цел повишаване ефективността на упражняваната дейност и санкционните правомощия.

Предвиждат се и нови административно-наказателни състави за проектанти и лица, упражняващи технически контрол по част „Конструктивна“, неизпълнили законовите си задължения, както и налагането на глоба на правоспособни физически лица, чрез които се осъществяват дейностите по оценяване съответствието на проектите и/или строителен надзор на строежите за други нарушения на ЗУТ и актовете по неговото прилагане.

Консултантите ще имат възможност да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания в срок до една година от влизането в сила на предлагания от правителството законопроект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 3 години
Велико! Сетиха се след 10 години и една камара претрепани хора, заради качествените им строежи и ремонти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още