IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище Стара Загора ще се развива като индустриалната зона в Божурище

Опитите базата да бъде развита като карго център остават без успех

09:20 | 18.06.16 г. 1
Летище Стара Загора ще се развива като индустриалната зона в Божурище

Летище Стара Загора ще се развива като индустриална зона по подобие на Икономическа зона София – Божурище, информира министърът на икономиката Божидар Лукарски в писмен отговор до народен представител.

Той припомня, че поради добрите локационни и транспортни връзки на летището през 2012 г. е започнала работа по концепция за изграждане на аеропорт за товарни превози – карго терминал, обслужващ Югоизточна Европа. 

Анализите по проекта са показали, че терените не са достатъчни за изграждане на карго терминал, тъй като съседните на летището имоти са собственост на множество физически и юридически лица.

„През последните години проектът е представян на всички инвестиционни форуми в България и чужбина, като не е проявен интерес за развитието му", информира министърът.

Той допълва, че беше направен опит карго терминалът да бъде финансиран по Плана Юнкер. Сега обаче ще се търсят инвеститори за индустриална икономическа зона, става ясно от отговора.

Летището е на не повече от 5 км от жп линии и магистрала.

Според отговора на Лукарски то е в добро финансово състояние и през 2015 г. е реализирало общи приходи от 278 хил. лв., като всичките са от услуги. Спрямо 2014 г. приходите растат с 40 хил. лв. (16,8%). Счетоводната печалба преди данъци е 30 хил. лв. (с 14 хил. лв. повече на годишна база).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
beinsa
преди 7 години
Жалко, летището е доста перспективно, а Стара Загора е бързоразвиващ се град!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още