Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Мая Манолова ще сезира прокуратурата за опит за застрояване на парк в Пловдив

Според омбудсмана е имало опит да се промени предназначението на земята и от зелена площ да се направи опит за застрояване

Мая Манолова ще сезира прокуратурата за опит за застрояване на парк в Пловдив

Омбудсманът Мая Манолова.Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След щателна проверка и в зависимост от получените резултати, омбудсманът Мая Манолова ще сезира прокуратурата за опита за унищожаване и застрояване на парка зад хотел "Санкт Петербург" в Пловдив. Това каза днес тя пред събралите се граждани, които от седмици се борят да запазят зелената площ в близост до домовете си, съобщават от пресслужбата на обмудсмана. 

Според Манолова действително е имало опит да се промени предназначението на земята и от зелена площ да се направи опит за застрояване. По думите й първата стъпка е било изсичането на 67 дървета, а това пък е предупредило гражданите, че има опит да се посегне на мястото. Ние, с моя екип, ще направим проверка на документите, които се съхраняват в община Пловдив, и ще отправим препоръки в Подробния устройствен план /ПУП/ и Общия устройствен план /ОУП/ мястото да бъде отбелязано единствено като парк и зелена площ, без да се правят опити за промяна на неговото предназначение.

И второ, ще установим защо двата публични обекта - подземните бункери, собственост на МО, и обществената тоалетна на община Пловдив, мистериозно са изчезнали от кадастралната карта, посочи Манолова. Ще поискаме пълна проверка за начина, по който е допуснато изсичането на здрави дървета, дали те са били надлежно картотекирани и отбелязани в публичния регистър. Кой, как и защо е издал разрешителните за строеж и дали те са били спазени, каза още Манолова.

"Смятам, че държавата и общината трябва да си влязат във функциите и да направят всичко възможно, за да защитят собствеността си в този парк", подчерта омбудсманът. Според нея, ако процедурата за окончателното одобряване на ОУП и на ПУП каже, че това място ще бъде единствено и само зелена площ, това съществено ще повлияе на цената, на която общината би си откупила парка.

Така че ако държавата и общината си свършат работата, цената за данъкоплатците няма да бъде висока, заключи Мая Манолова. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Частен съдебен изпълнител обяви за четвърти път къщата на Яворов за продажба