Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Малко над половината от общините у нас имат общи устройствени планове

Тази година МРРБ ще предостави 4,5 млн. лв. за подпомагане на общините за изработване на ОУП

Малко над половината от общините у нас имат общи устройствени планове

Снимка: Bloomberg LP

Към момента 147 общини в България разполагат с одобрени актуални общи устройствени планове за цялата им територия, става ясно от съобщение на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Това означава, че малко над половината от всички общини в страната ни, които са 265, разполагат с подобни планове.

През 2013 г. общините бяха задължени да изготвят общи устройствени планове, с които да определят предназначението на отделните територии, както и интегрирани планове за развитие, на основата на които да могат да получават европейски средства за проекти през програмния период до 2020 г. Първоначално общините трябваше да са готови с тях до началото на 2016 г. Впоследствие срокът беше удължен до началото на 2019 г., а след това и до началото на 2021 г.

Целта на промените беше да се спре застрояването върху плодородни земи и да се предпазят защитени територии.

Още по темата
Общините се бавят с изработването и одобряването на общите устройствени планове, защото обществените поръчки за изготвянето им често са обжалвани, а набавянето на данни за устройството на съответната територия е затруднено. Бавят се и обществените обсъждания, както и процедурите по съгласуване на проектите за общи устройствени планове със заинтересованите централни и местни администрации. 

Тази година в бюджета на МРРБ са предвидени малко над 4,5 млн. лв. за финансово подпомагане на общините за изработването на общи устройствени планове. Разпределянето на средствата, както и методическото ръководство, координация и контрол при възлагането, изработването, съгласуването и одобряването на общите устройствени планове ще се осъществяват от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Сумите за финансово подпомагане са с включен данък добавена стойност и се изчисляват процентно от договорените цени между общините и избраните изпълнители според категорията на общините, които са разделени на три групи. За големите общини от първа група се изплащат 50% от договорената сума, но не повече от 164 048 лв. За общините от втора и трета категория, попадащи във втора група, се изпащат 65% от договорената сума, но не повече 142 650 лв. За трета група, в която са  общини от четвърта и пета категория, се покриват 80% от сумите, но не повече от 121 253 лв.

МРРБ ще финансира както общините, които през тази година стартират дейности по изработка на ОУП, така и тези, които са кандидатствали след 2016 г., но не са сключили споразумение с министерството до изтичането на бюджетната 2020 г. Допуска се и финансиране на общините, които са сключили договор с изпълнител след 2014 г., но чието действие не е приключило. Финансова помощ се предвижда и за общините, попадащи в обхвата на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Процедурите, свързани с осъществяване на финансови трансфери, се изпълняват съобразно сключените споразумения и са в пряка зависимост от активността на местните власти, уточняват от МРРБ.

Между 2014 и 2020 г. за финансово подпомагане изработването на ОУП на общини от МРРБ са предоставени трансфери в размер на малко над 18,2 млн. лв.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Окончателно: Строителството на небостъргача "Златен век" продължава