IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местни компании отново доминират инвестиционния пазар на имоти

За пръв път от две години 59% от транзакциите са от българските инвеститори, сочи проучване на Colliers International за полугодието на 2019 г.

19:24 | 13.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През първото полугодие на 2019 г. се наблюдава обрат в тенденциите на инвестиционния пазар на имоти в България. За пръв път от две години насам българските инвеститори вземат превес и допринасят за по-голямата част от транзакциите - 59%. Това показва проучване на Colliers International за полугодието на 2019 г.

Прогнозите на Colliers от края на 2018 г. за свиване на инвестиционните обеми се реализираха. Общата стойност на инвестиционните сделки към средата на годината е малко над 167 млн. евро. Сред причините за това е недостигът на нов готов продукт за придобиване.

Сделките с имоти, генериращи доход, са предпочитани (53%) пред тези, придобити със спекулативна цел (47%). В радара на инвеститорите са основно парцели за строеж (близо 42% от всички транзакции) и офис площите (32%), следвани от хотели (19%) и други типове площи (8%). Нивата на възвръщаемост запазват стойностите си от 2018 г. - за офиси (8%), за търговски площи – 7,25% и 9,5% за индустриални.

Според Colliers инвестиционният обем в края на 2019 г. ще продължи да бъде по-нисък от този през последните две години, но ще надвишава стойностите на годишна база, регистрирани в периода 2009 - 2016 г.

Сегментите с най-голям инвестиционен потенциал са офисни и търговски площи, при които се наблюдава устойчиво развитие, висока заетост на проектите и стабилни наемни нива. Засиленото търсене и купуване на парцели ще се запази - сигнал, че пазарът се намира във фаза, подходяща за развитие на нови проекти, които в последствие могат да се превърнат в инвестиционен продукт.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още