Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Метростанцията в Бакърена фабрика ще се строи с публично-частно партньорство

Инвеститорът ще изгради жилищен комплекс в района на Бакърена фабрика и прави спирка на метрото, съобщи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков

Метростанцията в Бакърена фабрика ще се строи с публично-частно партньорство

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Изграждането на метростанция между "Обеля" и бул. "Сливница" на бул. „Панчо Владигеров“ ще се осъществи чрез публично-частно партньорство. Tова съобщи по БНТ председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

“Частният инвеститор има намерение да изгради жилищен комплекс в района и с изграждането на метростанцията цели да покачи цените на имотите си. Той ще се включи в изграждането на станцията на стойност 25 млн. лева под формата на строителство", обяви Герджиков.

Още по темата

Предложението идва от американски фонд, който има намерение да строи нов жилищен комплекс между кварталите "Люлин" и "Обеля" в района на Бакърена фабрика. За да има комплексът по-добра транспортна връзка с града, инвеститорът иска да сключи договор с общината за публично-частно партньорство, като се включи в строителството на новата метростанция с 12 млн. лева.

Според Герджиков новата метростанция ще бъде собственост на общинската „Метрополитен“ и не може да се говори за „частна“ метростанция.

Той напомни, че в първоначалния проект на метролинията е предвидено на бул. „Панчо Владигеров“ да има спирка на метрото, но такава не е била изградена, защото районът е слабо населен.

Председателят на Столичния общински съвет обясни, че метростанцията е проектирана изцяло от Общината, а след преговори между Метрополитен и инвеститора са се разбрали частната фирма да поеме 51% от разходите за метростанцията под формата на строителство.

Герджиков е на мнение, че станцията ще стане транспортен хъб, тъй като се намира под международната железопътна линия за Белград, като в близост се предвижда да се изгради и ЖП гара.

“Станцията ще свързва и депото за влаковете от метрото в Обеля с втората метролиния”, посочи той.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от България
България е на пето място в ЕС по ръст на строителството през януари