IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на икономиката ще пише закон за индустриалните зони

Действащите зони под шапката на ведомството оперират по укар от 1987 г., който за последно е променян преди 10 години

18:05 | 24.03.15 г. 2
Министерството на икономиката ще пише закон за индустриалните зони

Закон за индустриалните зони и технологичните паркове ще пише Министерството на икономиката. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на посещението му в Свиленград, посочват от пресцентъра на ведомството.

Индустриалните зони в България трябва да станат място №1 за инвестиции в Югоизточна Европа и инвеститорите в тях да имат икономическа и финансова сигурност, която може да се гарантира единствено със съвременна нормативна уредба, съобразена с европейските директиви, каза още заместник-министърът при среща с ръководството на зоната в Свиленград.

Индустриалната зона в Свиленград е един от парковете, изграждани и управлявани от Националната компания “Индустриални зони”. Действащи, освен тази, са още две – във Видин и Русе. Зони в развитие са тези в Божурище, Бургас, Варна, Карлово и Телиш.

През миналата година беше открит първият етап от индустриалната зона край Божурище, където заработи заводът на германската компания Behr-Hella Thermocontrol. Зоната в Бургас е вече почти запълнена и се предвижда нейното разширяване, а тези в Карлово и Телиш са в началния етап на изграждане. В зоната край Плевен ще стъпи корейска компания, която ще развива биоземеделие.

Любен Петров поясни, че действащите зони – в Свиленград, Видин и Русе, работят по указ от 1987 г., който за последно е бил променян преди 10 години. “Не е възможно да се привличат стратегически инвеститори, когато няма адекватна нормативна база”, посочи той.

Министерство на икономиката подготвя анализ на условията за инвестиране в подобни зони в съседни държави, както и на такива в други страни-членки на Европейския съюз. Целта е да се констатират добрите практики и да се подготвят законодателни и административни предложения за облекчаване на условията за инвестиции и насърчаване на интереса към бизнес в индустриалните зони у нас, пише още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
fras
преди 9 години
Най-добре е държавата да не прави нищо.Така поне ще спести пари на данъкоплатците.Вижте колко много "държавни" индустриални зони са изредени в статията.И колко инвеститори са привлекли - Behr-Hella Thermocontrol.В същото време има една индустриална зона край Раковски, до Пловдив.Тя е частна, има над 20 световни фирми и вече се разширява за 4-5 -ти път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
Не индустриалните зони са проблем на инвеститорите,а корупцията,нелоялната конкуренция и частната съдебна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още