Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Млади купувачи навлизат все по-активно на жилищния пазар у нас

39% от купувачите на жилища през миналата година са били на възраст между 26 и 35 години, сочат данни на агенция за недвижими имоти

Млади купувачи навлизат все по-активно на жилищния пазар у нас

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Нови по-млади купувачи на възраст между 26 и 35 години са навлезли на жилищния пазар у нас през миналата година, сочат наблюденията на агенцията за недвижими имоти „Адрес“.

Тази възрастова група е съставлявала 39% от всички клиенти на компанията, а характерното за тях е, че пристъпват по-бавно към сделка, провеждат повече огледи и често търсят завършени и обзаведени жилища, в които мога да се нанесат веднага. Младите купувачи на жилища искат те да бъдат модерни и с технологични възможности, но в същото време да им напомнят за уюта на дома, в който са израснали, каза Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес“. Все повече от тях не разчитат на помощ от родителите си по време на покупката, което допълнително затруднява решението им, допълни тя.

Купувачите са склонни да платят по-висока цена за имот в новопостроена сграда, ако тя отговаря напълно за усещането им за качествена среда на живот. Разликата в цената между необзаведено жилище за ремонт и дом, който е готов за обитаване, може да достигне 25%.

„Този подход често е предпочитан от хора, които използват кредит за покупката си и бюджетът, който са си определили, не включва допълнителни разходи по имота“, поясни Тенекеджиева.

Стабилни нива на сделките с кредити

Въпреки очакванията за свиване на ипотечното кредитиране и повишаване на лихвените проценти наред със завишаването на изискванията към кандидатите сделките с кредити в София са се задържали на стабилни нива през миналата година.

Още по темата
„Макар че започнахме 2019  г. с първи спад в покупките с ипотеки, регистриран през последните пет години, интересът към банковото финансиране на сделките с имоти бе устойчив. През последното тримесечие на годината дори отчитаме ръст спрямо същия период на 2018 г. и считам, че той ще продължи през цялата година“, каза Тенекеджиева.

Според нея кредитирането ще продължи да движи пазара благодарение на ниските лихви, които са на ниво от около 3%. Банките обаче вече отказват да финансират сделките 100%, а някои от тях ограничават клиентите си за едно и също нещо да вземат и ипотечен, и потребителски заем и според Тенекеджиева това ще успокои и нормализира пазара.

Ремонтирани и обзаведени жилища - във фокуса на вниманието на купувачите

През миналата година средните цени на имотите в София са нараснали със 7,13%, сочат данните на „Адрес“. Покачването обаче не се дължи на действително поскъпване на жилищата, а по-скоро е резултат от засиления интерес към обзаведени и ремонтирани жилища, което води до сделки за по-скъпи имоти.

В повечето квартали на столицата се наблюдава задържане на цените на имотите, а минимално покачване има в районите с ограничено предлагане на новото строителство, където има засилено търсене. В част от източните райони се срещат надценени оферти от индивидуални продавачи, отчитат от компанията.

В южната част, където преобладава новото строителство, сделките се сключват в етап на строеж заради по-изгодните условия, с което се обяснява и по-малкото покачване в квартали като „Манастирски ливади“.

Според Тенекеджиева продължаващият ръст на новото жилищно строителство ще подлага на натиск към понижение цените на панелните имоти. По данни на компанията към момента ръстът на жилищното строителство в големите градове изпреварва три пъти ръста на населението им.

Покупките с цел инвестиция бележат ръст спрямо предходната година и вече достигат 24%. Най-предпочитаните имоти са двустайните апартаменти с добра транспортна обезпеченост, показват наблюденията на "Адрес".

Близо половината от сделките на компанията са сключени след отстъпка от офертната цена в диапазона между 1000 и 5000 евро. 9% от клиентите са успели да договорят понижаване на офертата с между 5000 и 10 000 евро.  През миналата година най-масови са били сделките с имоти на стойност между 70 000 и 100 000 евро с дял от 29%.

„Изсветляване“ на наемите

Около 10% от жилищата в София са на наемния пазар, а все повече собственици на имоти предпочитат да декларират това и да получават парите от наема по банкова сметка, отбеляза Тенекеджиева.

В същото време има жилища, които стоят празни с години, тъй като собствениците им не отстъпват от обявените високи цени. Бюджетът на наемателите обаче не се повишава и ако са принудени да ги наемат, се изнасят при първата оферта с по-ниска цена.

Ръстът на предлагането подлага цените на натиск през 2020 г.

През 2020 г. „Адрес“ очаква цените на жилищата да останат стабилни с висока активност на купувачите и сходен обем от сделки. В същото време делът на покупките с кредит плавно ще се покачва. Запазване на цените и ръст на продажбите прогнозира и агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate. Според компанията превес ще продължи да има новото строителство, докато вторичните продажби ще останат на заден план.

„За момента много от инвеститорите, уверени в успеха на последно завършените си проекти, предлагат високи цени на своите сгради, които все още не са започнали да строят. Това отдръпва някои от купувачите с мотива, че поемат риск, а всъщност не получават оправдана по-ниска цена или отстъпка. Този процес заедно с все по-големия брой напреднали строежи и излизането на  готови за ползване имоти може дори да доведе до натиск към понижение на продажните цени през 2020 г.“, отбелязва компанията в анализ за жилищния пазар през миналата година.

„Купувачите станаха все по-взискателни към имотите, които им се предлагат, и сделките се сключваха доста по-бавно, което понякога довеждаше и до значителни отстъпки от страна на продавачите на имотния пазар“, сочат наблюденията на компанията.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (21)

   1| 2| 3    
0
 
7
 
21
red6 до: Dr. Vatnikov
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Реално маяма не е алтернатива на тиквата. И двамата са зле и то много. Нито патреотите стават, нито пък диписи. Единствените читави (относително) са ДБГ и Спаси София локално. Казвам относително читави, понеже и те имат трески за дялане, но поне не са всичките дърти комундета като модерното БКП и комунистите герберасти.
4
 
8
 
20
Dr. Vatnikov до: Веск
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Мая ли е алтернатива бе, хаха?! Знаех, че ще чия някоя чутовна глупост! Мая или по-известна като Сестра Галевица (защо ли) и предложила Делян Пеевски за шеф на ДАНС, тя ли? Картечарката на Бесепе. Хаха! И с кой ще управлява Майчето, дали няма да са ухилени мазни елементи от партията майка? Айде, глупостите си ги говорете на Бузлуджа, тавариш! Вече сме ви виждали какво можете.
1
 
11
 
19
Веск до: beinsa
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Развива се бавно. Бързо е 5 процента и нагоре растеж на година. Ние правим 3,5 като тук има и ако - инфлацията и неравномерността до ниво на дисбаланси. Инфлацията тласка растежа до едно време. Най-слабата икономика в ЕС - ние, трябва да имаме растеж над всички. Е, нямаме. Румъния редовно ни бие с едни 2 процента отгоре да речем. Всики в Изт. Европа ни бият и ни бягат. Така растем твърде бавно, неравномерно и фактически изоставаме. Расте София с 5 процента да речем и това стига, с едни още 2-3 процента във Варна , Пловдив и още някой град. Инвестициите у нас трябва да са твърдо над 5 милиада евро годишно, а са само 1 милиард. Цикъла се цикли. Изтърваме добрите години, а после ще дойдат лошите. Новите жилища у нас са колкото новородените бебета. Парадокс. Жилищата не са много новите, малко са децата. На 4 милиона жилища, 50 хиляди нови е ОК. Демографията трупа лошото с годините. Местенето на населението в големите градове не е решание. То вдига дисбалансите. Трудно е да обясня на софиянец, че България е пустиня, че провинцията е на командно дишане от държ. бюджет, което не е демокрация, а тоталитаризъм по-скоро. След като не можеш да се издържаш с труда си ставаш зависим. Провинцията е зависима. Утре София може да реши да не дава и .... всички идваме в София. Въздуха с тръби ли ще вкарваме в София за да има чист въздух. Явно Соф. поле не понася 1.5 милиона жители. Ами водата. РАзвитието у нас има едно голямо ако - дисбалансите. Въпросът е София тегли ли страната напред? Не мисля. Масово малки области спадат с над 1 процент по население, а и застаряват. Как да има растеж ефективно като ти намаляват клиентите, а и минават на пенсия, знаем каква.
3
 
7
 
18
Веск до: Dr. Vatnikov
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Мая примерно. Мая е алтернатива. Герб плащат на всеки, който може да я спре. Защо ли? Прост семкоглав тиквар въпроси няма как да има. То за въпроси трябва мисъл, а не семки да дрънкат. Ще се движим от криза в криза. Просто гражданското общество се развива бавно, но се развива и няма да ви прости на крадците на съвременна България.
7
 
3
 
17
beinsa до: Ivel
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Нормално, пазарът расте, а България се развива бързо. Скоро ще сме и с евро.

Още от България
МРРБ: Работата по големите инфраструктурни проекти не е спирала