Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Модулните и 3D принтирани къщи ще имат нарастващо значение в бъдеще

У нас има засилен интерес към жилища в затворени комплекси, стана ясно по време на организирана от Imoti.net дискусия

Модулните и 3D принтирани къщи ще имат нарастващо значение в бъдеще

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Модулните и 3D принтирани къщи ще стават все по-популярни в глобален план, а у нас през последните години строителните предприемачи се насочват към затворени комплекси, където могат да изградят комфортна среда. Това стана ясно по време на дискусията „На прага на следващите 20“ преди церемонията по раздаването на петите „Годишни награди на Imoti.net“, модерирана от Христо Николов, водещ в Bloomberg TV Bulgaria. Имотният портал, част от Investor Media Group, към която принадлежи и Investor.bg, празнува 20-годишния си юбилей.

„За съжаление ние като общество в лицето на държавата и общината не можем да изградим приветлива и комфортна за експлоатация инфраструктура. Пълно е с луксозни жилищни сгради, около които липсва елементарна обслужваща инфраструктура. Затова хората искат да имат собствено затворено пространство, за което да се грижат. Това обяснява и засиленият интерес през последно време към жилища в затворени комплекси“, каза Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

Още по темата

Той отчита голяма промяна и по отношение на планирането. „Преди 20 години беше немислимо да предложим на пазара тристаен апартамент под сто квадратни метра, тъй като хората искаха обособена кухня, голям хол и големи стаи. В момента продаваемите тристайни апартаменти са с площ между 80 и 90 кв. м, като компромисът е, че холът и кухнята са по-малки и са в едно помещение“, обясни Шопов. В Европа тази тенденция тръгва от Испания, където масово се строят тристайни апартаменти по 65 кв. м, допълни той.

Друга тенденция от последната година е стремежът на хората към модулност на жилището. „Мина времето на нашите родители, които гледаха на дома като на крепост, която се купува веднъж в живота и не се променя и продава с цената на нищо. Това кара клиентите да искат свободна планировка, като в най-честия случай се прави просторен хол и впоследствие има възможност половината от него да се превърне в стая, така че апартаментът да стане от едностаен в двустаен или от двустаен в тристаен", обясни Шопов. 

Според участниците в дискусията модулните сгради ще са част от бъдещето, защото са екологични и въглеродно неутрални. Те са подходящи, когато трябва да се строи бързо, както и за студентски общежития и домове за възрастни хора.

Друга нова тенденция в строителството в световен мащаб са 3D принтираните сгради. Първата сграда в света, построена изцяло по този начин, се намира в Дубай. Това е сградата на общината в града, която има намерение до 2030 г. 25% от сградите да са построени с технологията на 3D принтирането, каза Силвия Павлова, основател на PropTech България. „Тази технология означава по-малко разходи на труд, скъсяване на времето за изпълнение на проекта и намаляване на цялостните разходи за него“, допълни тя.

По думите X технологиите, свързани с умните домове, като гласовите асистенти, са секторът в proptech с най-голям ръст през последните години. „Технологиите за умни домове обаче не са само сензори и гласови асистенти, а също и моторизирани мебели, които за секунди могат да превърнат гардероб в спалня или диван в маса за хранене“, каза Павлова и посочи сътрудничество между IKEA и Alphabet в тази област.

Макар че за момента за банките в България звучи твърде екзотично да финансират строителството на 3D принтирани къщи, коронавирусната криза все пак е дала тласък за по-голямо обръщане към технологиите, съобщи Николай Лазаров, началник управление „Продажби и индивидуално банкиране” в Пощенска банка.

„Коронавирусната криза засили дигиталните канали за комуникация между банките и техните клиенти. Имаме и канали за дистрибуция, които са напълно лишени от човешка намеса, като чатботове и безплатни онлайн апликации“, каза Лазаров.

Според проучване от миналата година обаче 80% от клиентите предпочитат в даден момент да се срещнат с консултант, с когото да дискутират. Друго проучване сочи, че клиентите асоциират банката предимно със сграда. „Това означава, че в дългосрочен план хората ще продължат да търсят контакт с експерти, така че банките ще трябва да поддържат тази експертиза в подходяща среда – в интернет или физическа сграда“, отбеляза Лазаров.

Според него технологиите ще движат банковия пазар в бъдеще, а банките, които инвестират в продукти, предлагащи фиксирани лихви за целия период на заема, възможности за гъвкав погасителен план, за пропускане, намаляване или увеличаване на вноската според нуждите на клиентите, ще имат предимство пред останалите.

Участниците в дискусията констатираха интерес към къщи с двор в околностите на големите градове в резултат на коронавирусната криза, но подчертаха, че процесът на връщане към селото и предградията има своята цена.

„Смятам, че урбанизираната система работи по-добре, когато е компактна. По-важният въпрос е как да разпределяме публичните блага през следващите 20 години“, посочи урбанистът Нурхан Реджеб.

Според Георги Шопов високата интензивност на застрояването в големите градове у нас е функция на това, което можем да платим. Той изтъкна необходимостта от намирането на баланс между уплътняването и прекомерното разпиляване на града, което би оскъпило поддържането на инфраструктурата му.

По думите му бумът на търсенето на къщи в околностите на големите градове е започнал още преди три-четири години и той се дължи предимно на млади хора, за които подобен имот е по-достъпен като цена.

Годишните награди на Imoti.net се осъществяват с генералното партньорство на Пощенска банка, с подкрепата на Националната асоциация на строителните предприемачи, Japan Tobacco International и ЗАД „Армеец“.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Сделките с имоти у нас отново забавят темп в края на 2020 г.