Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Моловете "Галерия" в Бургас и Стара Загора носят 8 млн. евро на собственика си

Приходите от двата български мола нарастват спрямо второто полугодие на 2017 г.

Моловете "Галерия" в Бургас и Стара Загора носят 8 млн. евро на собственика си

Мол "Галерия" Бургас. Снимка: https://galleriaburgas.bg

Моловете „Галерия“ в Бургас и Стара Загора са донесли на новия си собственик – южноафриканския публичен фонд MAS Real Estate, 8,1 млн. евро приходи от наеми през първото полугодие на 2018 г. до 30 юни, става ясно от отчета на компанията.

Това е повишение спрямо сумата от 5,172 млн. евро през второто полугодие на 2017 г. Обектите на MAS в България носят втория по големина приход от инвестициите на фонда в Европа през първото полугодие, като отстъпват само на германските активи, които са реализирали постъпления от приблизително 14,7 млн. евро за периода. На трето място са британските активи с приходи от малко над 7,4 млн. евро, а четвърто и пето място заемат Полша и Швейцария с приходи от съответно 5,8 млн. евро и малко над 1 млн. евро.

Отдаваемата площ в двата български мола е общо 63,369 кв. м (38 222 кв. м в мол „Галерия“ в Бургас и 25 147 кв. м в мола в Стара Загора), а свободните площи към 30 юни са съответно 2810 кв. м в „Галерия“ Бургас и 2273 кв. м в „Галерия“ Стара Загора. Наемът на квадратен метър достига съответно 138,4 евро в бургарския мол и 85,1 евро в старозагорския, става ясно от отчета.

MAS Real Estate придоби двата мола – в Бургас и Стара Загора, през април 2017 г. за 62 млн. евро от полската инвестиционна компания Globe Trade Center (GTC), която по-рано тази година купи Mall of Sofia на бул. „Александър Стамболийски“.

Трансакцията беше осъществена чрез дъщерното дружество PKM Investments. Управлението е съвместно с Prime Kapital, с която MAS оперира и в Румъния.

Още по темата
Моловете „Галерия“ в Бургас и Стара Загора са едни от най-стабилните търговски центрове извън София. В последните години заетостта им достига средно 95-97%.

Печалбата на MAS Real Estate през първото полугодие възлиза на 19,3 млн. евро, като намалява значително спрямо 34,5 млн. евро през същия период на миналата година. Приходите й обаче нарастват до 43,4 млн. евро спрямо 31,5 млн. евро през първото полугодие на 2017 г.

Нетните приходи от наеми достигат 32,3 млн. евро спрямо 23,9 млн. евро през същия период на миналата година.

Фондът е постигнал ръст от 29,6% до 6,35 евроцента печалба на акция, която ще бъде разпределена сред акционерите, спрямо 4,90 евроцента за 2017 г., става ясно от отчета.

MAS Real Estate е публична компания, листната на борсите в Йоханесбург (ЮАР) и Люксембург. Основана е през 2009 г.  Основният обем активи на компанията се намират в Германия – предимно търговски центрове и един индустриален имот, и Великобритания – хотели и индустриални имоти.

Други инвестиции MAS притежава в Полша, Румъния, Словения и Швейцария и активно се разширява на пазара на имоти в Централна и Източна Европа.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Печалбата на Jumbo в България спада с над 1 млн. евро през първото полугодие