Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Моловете "Галерия" в Бургас и Стара Загора носят на собственика си 6,2 млн. евро

Очаква се преустройството на търговския център в Стара Загора да приключи до юли 2019 г.

Моловете "Галерия" в Бургас и Стара Загора носят на собственика си 6,2 млн. евро

Мол "Галерия" Бургас. Снимка: https://galleriaburgas.bg

Търговските центрове „Галерия“ в Бургас и Стара Загора са донесли приходи от 6,22 млн. евро на собственика си - южноафриканският публичен фонд MAS Real Estate, през второто полугодие на 2018 г. Това е ръст спрямо приходите от 5,172 млн. евро през същия период на предишната година, става ясно от отчета на компанията.

Това поставя двата български мола на четвърто място по приходи в компанията от инвестициите ѝ в отделните държави за втората половина на 2018 г., вижда се от отчета.

На първо място са германските активи, които реализират постъпления от 20,3 млн. евро за периода. Следват Румъния с 15,53 млн. евро и Великобритания с 9,25 млн. евро.

Продължава работата по разширяването на търговския център в Бургас с 15 хил. кв. м, а голямото преустройство и реконфигурация на мола в Стара Загора се очаква да приключи до юли тази година, става ясно още от отчета.

MAS Real Estate планира преустройство и разширяване на портфейла си от търговски площи в Централна и Източна Европа с приблизително 57 хил. кв. м, а инвестицията е на стойност 134,5 млн. евро. Компанията цели да увеличи магазините за дрехи и да разнообрази възможностите за прекарване на свободното време в търговските си центрове, за да консолидира доминиращата им позиция в региона и да подобри представянето им.

Още по темата

Южноафриканският фонд съобщава още, че през февруари тази година е придобил портфейл от 67 950 кв. м търговски площи в Румъния от компанията PKM Developments в сделка на стойност 108,7 млн. евро. Той включва два по-големи търговски центъра в Роман и Бая Маре и по-малки разширения на съществували преди това мини хипермаркети на Kaufland в други седем румънски града. 87% от брутната отдаваема площ в деветте румънски обекта е наета от големи международни и национални марки като Carrefour, New Yorker, C&A, DM, Pepco, Deichmann, Jysk, KFC и McDonald’s.

Компанията прогнозира, че нетните й приходи от наеми през първото полугодие на тази година ще достигнат 23,8 млн. евро, което би било ръст с 55,7% спрямо 15,3 млн. евро през същия период на предишната година. Общата стойност на инвестиционните й имоти през първото полугодие на 2019 г. трябва да достигне 769,8 млн. евро, или ръст с 57,2% спрямо 489,5 млн. евро през същия период на миналата година. 

MAS Real Estate придоби двата мола – в Бургас и Стара Загора, през април 2017 г. за 62 млн. евро от полската инвестиционна компания Globe Trade Center (GTC). Трансакцията беше осъществена чрез дъщерното дружество PKM Investments. Управлението е съвместно с Prime Kapital, с която MAS оперира и в Румъния.

MAS Real Estate е публична компания, листната на борсите в Йоханесбург (ЮАР) и Люксембург. Основана е през 2009 г. Основният обем активи на компанията се намират в Германия – предимно търговски центрове и един индустриален имот, и Великобритания – хотели и индустриални имоти.

Други инвестиции MAS притежава в Полша, Румъния и Швейцария и активно се разширява на пазара на имоти в Централна и Източна Европа.

Моловете „Галерия“ в Бургас и Стара Загора са едни от най-стабилните търговски центрове извън София. В последните години заетостта им достига средно 95-97%. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Много хубаво, очаквах повече печалба да носи един мол всъщност

Още от България
Банов: Ремонтът на Ларгото няма да е за сметка на данъкоплатците