IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молът в Плевен отваря врати през април 2014 г.

Новият инвеститор иска да привлече наематели, които да предложат на потребителите стоки и услуги на достъпни цени

13:35 | 07.11.13 г.
Молът в Плевен отваря врати през април 2014 г.

Молът в Плевен ще отвори врати през април 2014 г., след няколко години забавяне на откриването и смяна на собственика заради кризата. “Панорама мол”, както е новото име на търговския център, е собственост на Светослав Радев – един от основателите на Юнионбанк.

Това е и първият мол извън София, който отваря врати от доста време насам, коментира Михаела Лашова от Forton, които имат изключителни права за отдаване под наем на площите в търговския център и ще го управляват след откриването му.

В “Панорама мол”, освен търговската верига Carrefour, магазини ще открият няколко от големите модни брандове, които са най-агресивни в експанзията си на българския пазар. Идеята е да се създаде такъв микс от наематели, които да предложат на потребителите стоки и услуги на достъпни цени.

Отдаваемата търговска площ на мола в Плевен е малко над 17 хил. кв. м. В него ще има повече от 100 магазина, хипермаркет с площ 1 700 кв. м, паркинг с 400 места, 4 кино зали. Към момента Forton водят активни преговори за около 70% от отдаваемата площ, като целта е търговският център да е запълнен поне на 80% към момента на откриването му, посочи Росен Генев, мениджър търговски площи в компанията.

Лашова посочи, че молът няма конкуренция в региона, а от гледна точка на изпълнението му не отстъпва на някои от най-добрите проекти в София. Същевременно с откриването му ще бъдат създадени и около 400 нови работни места, коментира управителят на търговския център Владислав Монов.

Инвеститорът в Панорама мол – “Мол Плевен 2013”, придоби сградата и земята на публична продан през април. Придобиването и завършването на проекта се финансират със собствени средства на инвеститора и кредит от Инвестбанк.

Строителството на мола в Плевен започна по време на пика на пазара – 2007 г. Той е изграден на мястото на бившата тютюнева фабрика, която беше взривена в началото на 2007 г.

Първоначалният инвеститор в проекта беше бизнесменът Аладин Харфан. Той планираше да вложи около 32 млн. евро в строителството, но инвестицията в последствие нарасна до над 40 млн. евро.

Търговският център трябваше да отвори врати през март 2011 г., но заради кризата плановете не се осъществиха. Основният наемател – Carrefour, сам поиска откриването да бъде отложено за 2012 г.

Междувременно обаче заради дългове към Райфайзенбанк България банката наложи възбрана, а търгът за сградата се състоя през април тази година.

Лашова посочи, че разумния срок за възвръщането на инвестицията е около 10 години. По думите й първоначалният инвеститор е бил по-оптимистично настроен по отношение перспективите пред обекта, тъй като е започнал реализацията му по време на растящ пазар и при много по-високи наемни нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още