IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРР ще сезира Прокуратурата заради разрешенията за строеж на плажа Корал

Разрешенията са издадени без актовете, изисквани по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие

12:56 | 22.08.14 г.
МРР ще сезира Прокуратурата заради разрешенията за строеж на плажа Корал

Министерството на регионалното развитие (МРР) ще сезира Прокуратурата заради издадените разрешения за строеж в района на плажа "Корал". Това е съобщила регионалният министър и вицепремиер по икономическото развитие Екатерина Захариева на среща с представители на сдружение "Да запазим Корал", съобщават от пресцентъра на ведомството.

В срещата са участвали също началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Милка Гечева и представители на Министерството на околната среда и водите. 

Министерството ще поиска от Прокуратурата да протестира разрешенията “поради наличие на тежки пороци при тяхното издаване, водещи до нищожност”, пише в съобщението.

Разрешенията са издадени и презаверявани без актовете, които се изискват по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), допълва се в съобщението.

Решенията за преценка на необходимостта от ОВОС са издавани в периода 2004-2006 г. и са изгубили своето правно действие, тъй като съгласно ЗООС срокът им е петгодишен. Липсват и оценки за съвместимост по ЗБР, което е основание за спиране на строежите от строителния контрол и кмета на общината.

Екатерина Захариева е била категорична, че няма да се допусне строителство върху дюни. Тя е напомнила, че проблемът с плажа "Корал" датира от периода 2004-2006г., когато принципал на плажа като изключителна държавна собственост, преди приемането на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, е бил областният управител на Бургас. В това си качество той е следвало да обжалва одобрените застроителни планове, с които е допуснато застрояването в съседните на плажа имоти. 

Вицепремиерът е обяснила, че опазването на дюните и плажовете от застрояване може да стане единствено с приемането на кадастрални и специализирани карти, които в момента се изготвят. Към днешна дата няма актуализирани специализирани карти и регистри за 39 плажа с дюни по Черноморието. За тях ще се направи всичко възможно до месец това да се случи. Сред тях е и плажът "Корал". 

Според Захариева приемането на кадастралните карти ще реши проблемите като цяло, защото ще е ясно записано кое е дюни, което е защитена зона, кое е резерват.

Министър Захариева се е обявила и за разделяне на плажовете по категории, за да са информирани туристите, кой плаж какви условия предлага. Според нея добра мярка би било и обособяването на "зелени плажове", какъвто може да е "Корал".  При отдаването на концесия за такива плажове могат да залегнат изисквания за ограничаване на броя на преместваемите обекти, шезлонгите и чадърите, за да се осигури повече свободна площ. 

Захариева се е ангажирала и с проверка за това как общините изразходват постъпващите при тях приходи от концесионната и наемната цена върху плажовете.

Милка Гечева е уверила, че строителният контрол ще предпреме действия съобразно правомощията си, за да не допусне строежи, които нарушават строителното и екозаконодателството.

Екатерина Захариева обаче е подчертала, че трябва да се търси баланс между опазването на природата, привличането на качествени инвеститори и правата на частните собственици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още