IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ ограничава застрояването на зелените площи в градовете с промени в ЗУТ

Предлага се намаляване на броя категории на строежите и задължително включване към ВиК мрежата за собствениците на имоти

19:20 | 07.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Безразборното застрояване на зелени площи в градовете се ограничава с нови разпоредби в Закона за устройството на територията (ЗУТ). Предложенията за промени в закона са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации. Крайният срок за подаване на становища по тях е 17 октомври.

Целта на предложените от Министерството на регионалното развитие и благоустройството промени е да се ограничат възможностите за корупция, като например недобросъвестно забавяне на инвестиционни проекти или устройствени планове за отделни територии от страна на някои общински администрации или вероятността поземлени имоти, предмет на проектите, за неопределен срок от време да остават с неизяснен устройствен статут.

Ведомството предлага и промяна при категоризирането на строежите. В момента в закона са разписани 6 категории строежи, а се предлага те да станат 4.

Според вносителя на промените видовете строежи от първа и втора категория са излишно раздробени при едни и същи условия на задължително оценяване и държавно приемане. С редуциране и опростяване на категориите строежи ще се подпомогне и улесни прилагането на ЗУТ и ще се премахне необоснованото раздробяване на категориите, което затруднява определянето им, допълва се в мотивите към промените в закона.

Подробните устройствени планове няма да са вечни

Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще трябва да поддържа публични регистри на издадените актове за изработване и одобряване на устройствени планове и на техните изменения, на издадените разрешенията за строеж и на въведените в експлоатация строежи. Същата отговорност се вменява и на областните управители, като регистрите ще са за съответния регион.

Кметовете също ще пазят подобен архив за общината, включително и на измененията на устройствените планове, на издадените строителни книжа и на всички актове за изработване и одобряване на устройствени планове, на издадените разрешения за строеж и на въведените в експлоатация строежи на територията на съответната община.

Предлага се с влизането в сила на нов общ устройствен план да се спира действието по прилагане на заварените подробни устройствени планове в частите, в които с общия устройствен план се предвижда промяна на предназначението, начина и характера на застрояване на поземлените имоти.

Разрешенията за изработване на проект за подробен устройствен план се предлагат да губят правно действие, ако в срок от 5 години от издаването им не е одобрен съответният план. Срокът им на действие може да бъде продължен с 2 години, ако към датата на презаверката са налице становища или решения по Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие, Закона за културното наследство или друг специален закон, които са задължително условие за последващото одобряване на плана.

Образуваните производства се предвижда да се прекратяват служебно и актовете за прекратяването им няма да подлежат на оспорване.

Въвежда се и задължение на общинските администрации публикуват на сайтовете си одобрените подробни устройствени планове. Дава се възможност също така те да бъдат гледани и от общинските съвети, за да се оцени съответствието им с нормативната база.

Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още