Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

МРРБ: Работата по големите инфраструктурни проекти не е спирала

Министерството е разплатило близо 137 млн. лв. в извънредното положение

МРРБ: Работата по големите инфраструктурни проекти не е спирала

Снимка: АПИ

Строително-монтажните работи на големите инфраструктурни обекти на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) не са спирали въпреки обявеното извънредно положение, съобщават от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Дейностите се изпълняват съобразно извънредното положение и въведените мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Работи се на участъка от АМ „Хемус“ от пътен възел „Буховци“ до пътен възел „Белокопитово“, в отсечката между 94-ти и 96-ти км на участък 1 от Боаза до пътен възел „Дерманци“.

Продължава изграждането на близо 6-километровото трасе на обходния път на Поморие, с което ще завърши цялостното разширение на пътя Бургас - Слънчев бряг. Макар и в по-намален обем, предвид противоепидемичните предписания, продължават строителните работи на бъдещата автомагистрала „Европа“ в участъците от ГКПП „Калотина“ до Драгоман и от Драгоман до Сливница, както и на Софийския околовръстен път от кв. „Младост“ до връзката с АМ „Тракия“.

Още по темата
Не са спирали, въпреки намалените темпове и възпрепятстването на някои доставки, и строителните работи на АМ „Струма“ – в двата участъка от лот 3.1. Благоевград - Крупник преди и след бъдещия тунел „Железница“, както и прокопаването на съоръжението.

МРРБ продължава да извършва плащания по проекти след обявяването на извънредното положение в страната, допълват от пресцентъра на ведомството.

Разплащанията, извършвани от АПИ към фирмите-изпълнители, не са спирали, няма забавяне и продължават да се извършват в съответствие с договорите, както и преди въвеждането на извънредното положение на 13 март. Разплащат се изпълнени, сертифицирани, приети и фактурирани дейности съгласно Системите за финансово управление и контрол в АПИ. За периода 13 март – 2 април към изпълнители по договори са разплатени общо 93,1 млн. лв., включително по оперативни програми.

От 13 март до днес по европейските програми, управлявани от МРРБ, към бенефициенти – общини, областни администрации, министерства, неправителствени организации и други, са разплатени над 22,3 млн. лв. От тях почти 21 млн. лв. са за реализирани дейности по проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ и над 1,3 млн. лв. по програмите за трансгранично сътрудничество.

Още по темата

По тези програми е създадена необходимата организация и не се наблюдава забавяне при обработката и възстановяването на разходи по всички подадени искания за плащания от бенефициенти. Облекчени са условията по верификация и изпълнение на проектите.

След 13 март МРРБ е възстановило 21,6 млн. лв. към Българската банка за развитие. Средствата са платени за 26 приключени и въведени в експлоатация блока, които са обновени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. За участие в нея са одобрени общо 2022 сгради, като до момента почти 1850 са завършени.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
"България Ер Меинтенанс" ще купува имоти за разширяване на базата си