IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музеят на открито при Ларгото в София ще е готов следващия месец

Изпълнителят трябва да предаде обекта в средата на ноември, за да може той да получи разрешение за ползване

15:56 | 08.10.15 г.
Музеят на открито при Ларгото в София ще е готов следващия месец

Археологическите разкопки при Ларгото в центъра на София ще приключат до месец и обектът ще бъде напълно готов.

Това съобщи министърът на културата Вежди Рашидов, цитиран от агенция “Фокус”, по време на обиколката му из обекта с кинозвездата Клаудия Кардинале.

Изпълнителят трябва да предаде обекта в средата на ноември, за да може той да получи разрешение за ползване, обясни министърът.

Столичното Ларго ще се превърне в най-големия музей на открито в София. Той трябваше да е вече готов, но заради обжалване на процедурата по избор на изпълнител на втората фаза от проекта и лошото време през 2014 г. изпълнението му се забави.

Наложи се Столичната община да извърши спешна, аварийна консервация на обекта през есента на миналата година, преди дейностите да бъдат възобновени.

До края на годината трябва да приключат и проучванията на древна Сердика под пл. “Св. Неделя”. Проектът се финансира от Столичната община по програма “Култура”.

Местната администрация представи наскоро идея за изграждането на площад на две нива, който да се свърже с музея на открито.

Останките от древна Сердика ще бъдат покрити със стъклени куполи. Проектът вече получи одобрението на общинското направление „Архитектура и градоустройство". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още