IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музеят на София се разширява с музикална и театрална зала

Строителните работи ще струват около 10 млн. лв.

15:13 | 02.11.18 г.
<p>
	<i>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</i></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Женският басейн в бившата Централна баня става музикална зала с около 150 места, мъжкият - театрална, с близо 250 места, при разширяването на Музея на София. И двете зали ще са многофункционални - в тях ще има кинопрожекции, изложби и различни други културни и обществени събития.

Това казаха днес на представянето на идейния проект заместник-кметът на София Тодор Чобанов и арх. Станислав Константинов.

Два вътрешни двора ще се превърнат в централна зала, в средата на която ще е минералният извор. Пространството ще е израз на почит към минералната вода - към нейната обществена роля от древността, още от римските терми - преди всичко като социално средище, отколкото като център за хигиена.

Древната традиция е продължена и с изграждането на геотермалната станция в подземието на сградата. С нея се отоплява завършената вече част от Музея на София - с половината от дебита на минералната вода, който е 12 л/сек. С останалите 6 л/сек. ще се отоплява втората част, когато бъде реставрирана.

За строителните работи ще са нужни около 10 млн. лв. Допълнителна сума ще е необходима за високотехнологичното оборудване на новите зали и другите помещения - реставраторски ателиета, хранилища за 120-те хиляди експоната от фондовете на музея и други. Голяма част от експонатите ще станат достъпни за публиката след разширяването - изложбената площ ще се удвои, според проекта.

За неговото финансиране ще се разчита на подпрограмата за туризъм от Оперативната програма "Региони в растеж", на финансовия механизъм чрез Фонда на фондовете, на Столичната община и други.

Докладът за проекта е внесен в Столичния общински съвет. Предстои разглеждането му в комисии. Ще има и обществено обсъждане.

Идеята е в центъра на София да има "жив музей", в който постоянно да се случва нещо, хората да се срещат по различни поводи, да общуват. Специално внимание ще е отделено на децата - с пространства за ателиета и други занимания за тях.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още