Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Н. Господинов: Второкласни офиси може да се превърнат в жилища, за да оцелеят

Към момента на жилищния пазар има малко имоти за продажба и малко купувачи - това е уникално положение, казва собственикът на iBROKERS

Н. Господинов: Второкласни офиси може да се превърнат в жилища, за да оцелеят

Николай Господинов. Снимка: Личен Архив

Николай Господинов има 15-годишен опит в бизнеса с недвижими имоти. Пет години е част от най-голямата  агенция за недвижими имоти в света. През 2012 г. продава дела си и основава iBROKERS, на която е собственик и управител. Компанията работи главно на територията на областите Бургас и София. Има десетки сертификати от международни обучения, семинари и конференции. Носител е и на специална награда за “Иновативен подход в мениджмънта” на сайта Imoti.net.

Семеен, с две деца. Със съпругата му са обявени за едни от “Достойните българи” за 2019 г. заради общественополезни инициативи и дарителски кампании, които двамата организират.

- Как започна 2021 година за пазара на жилищни имоти в четирите най-големи града в страната?

- Пазарът през първите два месеца от новата година е доста активен, а купувачите са мотивирани. Що се отнася до продавачите, мотивираните сред тях продават бързо имотите си. Покупките са достижими и достъпни, тъй като ниските лихви компенсират нарастващите цени на жилищата в някои райони.

Жилищните пазари в четирите най-големи града в България – София, Пловдив, Варна и Бургас, запазват активността си от миналата година, но има предизвикателства с наличностите, тъй като няма много имоти за продажба. Това е един от факторите, влияещи върху цените, на които се затварят сделките.

- Каква е причината за недостатъчните наличности от имоти за продажба?

- Причината е, че много от продавачите продължават да са пасивни, тъй като преместването е доста скъп процес. Няма как този бизнес да не бъде повлиян от затварянията заради коронавируса и усещането за нестабилност. Хората с ниска мотивация изтеглят имотите си от пазара и всъщност в настоящата ситуация имаме едновременно малко имоти за продажба и малко купувачи. Според мен това е уникално положение, но за съжаление, официалната статистика няма как да го докаже. През последните 15 години, в които следя имотите задълбочено, не мисля, че съм виждал такъв пазар.

Комбинацията от много страх и несигурност води до малко на брой, но много мотивирани хора, които подхождат агресивно и са готови много бързо да направят сделка. Това се отнася както за купувачите, така и за продавачите. Много помагат ниските лихви и фактът, че банките освен да впишат ипотеки в жилищни имоти, нямат особен избор какви други видове имоти да финансират, тъй като знаем какво се случва с офисите и търговските площи. Така че банките са голям играч и също подкрепят жилищния пазар.

- Очаквате ли активността на пазара в началото на годината да се задържи през цялата година?

- Очаквам пазарът да остане активен, докато влезе в сила законът за търсенето и предлагането. Докато едната страна – продавачите, навакса, другата – купувачите, ще си задоволи апетита. При новото строителство имаме много издадени разрешения за строеж и не е ясно колко от тях действително ще бъдат стартирани. А когато се построят планираните сгради, липсата на предлагане ще се навакса.

- Какви са очакванията ви за цените на жилищата през тази година?

- Най-вероятно ще има леки ръстове. Но при единична сделка е много важно купувачът кои имоти сравнява в района, в който купува. Имаме някаква тенденция, но тя е непостоянна. По-скоро всичко ще зависи от матрицата, по която си правим изводи, т.е. моментната снимка. И ще има хора, които ще затварят сделки с ръст на цената от няколко процента. Затова очаквам и през тази година да има движение на цените нагоре с до 5%.

- А очаквате ли промяна през тази година на лихвите по ипотечните кредити и на условията за отпускането им?

- Според мен лихвите по ипотечните кредити ще останат ниски, няма основание да смятаме, че те ще се променят, тъй като паричният ресурс по света е много евтин. Печатането на пари продължава да е много активно и в крайна сметка в някакъв момент тези пари отиват в имоти. Затова на този етап няма причина лихвените проценти да се увеличават.

- Има ли разлика в готовността на банките да финансират имот в зависимост от това дали става въпрос са ново, старо строителство или панелка?

- Банките са фокусирани върху доходите на своите клиенти. Според това доколко е нисък рискът с клиента, те са готови да отпускат максимални стойности на финансиране на старо, ново и панелно строителство. Но за да бъда по-конкретен, банките финансират до около 80% от стойността на жилище старо или панелно строителство, докато при новото строителство отпусканите ипотечни кредити може да достигнат до 85%-90% от стойността на имота. Отново подчертавам обаче, че стойността на ипотечния кредит и изискваният процент на самоучастие зависят най-вече от доходите на клиента.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

2
 
2
 
7
sando1 до: nkavrakov1982
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Погледни се в огледалото, каръков...
0
 
3
 
6
nkavrakov1982 до: sando1
преди 4 месеца
От толкова злоба да не получиш някоя язва..
3
 
0
 
5
sando1 до: nkavrakov1982
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Те данъците ще се вдигнат когато купиш на върха. Това ти го гарантирам каръков82 :)
0
 
2
 
4
nkavrakov1982 до: Един Българин
преди 4 месеца
Като не го даваш под наем,пази си го за децата ,нека да стои празен ,но плати си един данък четворно по голям ,от настоящите нива,за това че спекулираш като държиш празен апартамент и не го отдаваш,нито продаваш.
0
 
2
 
3
nkavrakov1982 до: Един Българин
преди 4 месеца
И аз недоумявам как е възможно при такива цени на жилищата и такъв хубав южен апартамент да се плащат толкова ниски данъци?Ти как мислиш?

Още от България
"Кауфланд" ще инвестира 50 млн. лв. в реконструкция на Халите