Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

На пазара на имоти се виждат признаци на забавяне, коментира експерт

Според Александър Бочев забавянето не е от гледна точка на броя сделки, а на растежа на цените

На пазара на имоти се виждат признаци на забавяне, коментира експерт

гледано: 4199   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

През последните месеци има признаци на забавяне на пазара на недвижими имоти, но това се случва не по отношение на броя сделки. По-скоро се забавя растежа на цените. Това каза Александър Бочев от Националното сдружение Недвижими имоти в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Това е естествен процес и най-доброто състояние на пазара е, когато имаме равновесие между очакванията на купувачите и очакванията на продавачите на имоти, коментира Бочев. Според него пазарът навлиза в много добър цикъл на своето развитие.

Още по темата

"2017 все още не е свършила, но ако трябва да я сравняваме с предходни години, не бих казал, че по отношение на имотния пазар се отличава по нищо от цялостната икономическа картина в България, а и в Европа и света", заяви експертът.

"Знаете, че икономиката се развива циклично - имаме цикли на спадове и такива на подем. В момента се намираме в един такъв етап на икономическия цикъл", допълни той.

Имотният пазар наистина се съживи през последните няколко години и това доведе до покачване на цените на имотите, каза гостът.

"Предпоставките са няколко, но основните са на първо място цените на имотите през 2014 достигнаха нива с около 40-50% по-ниски в сравнение с 2008", заяви Бочев. "Това ги направи достъпни за много повече хора и желани като покупка. На второ място - банките занижиха чувствително лихвите по депозитите. Не на последно място спадът на лихвите по кредитите осигури и по-достъпен финансов ресурс за покупка на имоти".

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

Коментари (2)

0
 
6
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Пазара на имоти в момента е балониран отвсякъде . Това беше породено от нулевите лихви по банките , които са дори отрицателни . Аномалията в определен сектор води до балон в друг. Тоест аномалията в банковия сектор предизвика балон в имотите .
Гледам в София , апартаментите в райони в които са се продавали на 600 евро изведнъж почнаха да гонят цени 1300-1400 евро ,което е смехотворно .Може да поскъпнат на 650 евро , но нагоре е просто да хванеш балъци по течението.
Банките дават по по ниски лихви кредити , но каква ти е сметката , ако това дето ще го купиш е на двойна цена ! Фалита на КТБ предизвика организирането на монопол в банките за нулеви лихви , а това вече създава балони .
Ваканционните имоти са жива загуба ако не ги ползвате непрекъснато поне през половината година ,но иначе пари на вятъра за данъци ,охрана , поддръжка и ремонти .
0
 
7
 
1
nix
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ето и краткосроните фактори, които ще започнат да влияят:

Цените на имотите в Банско падат - http://www.investor.bg/bylgariia/451...-padat-246368/ (и то с 50 - 60%)

Чуждите инвестиции в България за първото полугодие се свиха почти наполовина - http://www.investor.bg/biudjet-i-fin...lovina-245041/ - Още по-силен спад се наблюдава при чуждестранните вложения в недвижими имоти у нас - с 93%, показват данните на БНБ

Пазарът на имоти започва да боксува в цялата държава - http://www.investor.bg/analizi/113/a...ugodie-242892/

Още от България
Близо две трети от чужденците в България притежават имот у нас