Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

На пазара на жилища от средния и високия сегмент у нас доминиращи са купувачите

Цените остават стабилни, очаква се обаче свиване на предлагането

На пазара на жилища от средния и високия сегмент у нас доминиращи са купувачите

Снимка: Pixabay.com

Коронавирусната пандемия е поставила купувачите в доминираща позиция на пазара на жилища в средновисокия и високия сегмент у нас, съобщава консултантската компания Colliers International.

Сред основните причини за търсенето през първото полугодие остават необходимостта от по-голямо жилище или желанието за инвестиция в недвижим имот. Фокусът на купувачите е насочен към жилища в напреднал етап от строителството или завършени с Акт 16. Най-силен е интересът към апартаменти с две или три спални, апартаменти на партерни етажи с дворни пространства и вили близо до София.

Банките забавят предоставянето на ипотечни кредити, като засилват селективността си към кредитополучателите, техния профил, процента на самоучастие и обезпеченията.

Част от купувачите предпочитат да проследят развитието на коронавирус пандемията, преди да предприемат покупка на имот. Това оказва положително влияние върху пазара на наеми в посока повишение на търсенето, както от български, така и от чуждестранни граждани, констатира Colliers.

През разглеждания период сделките с имоти, закупени с инвестиционна цел са 15% от всички, което представлява осезаем спад спрямо 2019 г., когато делът им е около 40%.

Още по темата
Средните продажни цени и наемните нива остават стабилни – средната цена за апартамент с две спални варира между 145 хил. и 180 хил. евро, а за апартаментите с три спални – между 210 хил. и 250 хил. евро. Къщата от редови тип излиза между 250 хил. и 420 хил. евро, а самостоятелната къща – от 450 хил. евро нагоре.

Наемите на апартаменти с две спални от средновисокия и високия сегмент варират между 950 и 1200 евро, а на апартаментите с три спални – между 1300 и 1600 евро. Наемите на къщи започват от 2000 евро.

Разликата между офертната и покупната цена варира в зависимост от това дали имотът е готов за използване или е в строеж. Средната отстъпка е в размер на 3% през първото полугодие на 2020 г.

Завършените проекти са регистрирали ръст от 4%, с което общото предлагане в сегмента достига малко над 11 хил. жилищни единици – апартаменти, редови и самостоятелни къщи, концентрирани основно в южните квартали и подножието на Витоша.

Предлагането на площи в проекти в активно строителство обаче отбелязва спад от 4% спрямо второто полугодие на 2019 г. Така те стават общо 3800 жилищни единици в средновисок и висок сегмент.

Свободните жилищни единици продължават да намаляват плавно и през първата половина на 2020 г. спадат от 5% на 4%.

Colliers очаква предлагането да се свие, тъй като е възможно част от продавачите да задържат продажбата на имотите си, докато отмине здравната криза.

Възможно е някои от проектите с планиран старт на строителството през 2020 г. да го отложат за следващата година. Това в краткосрочен план ще доведе до спад в предлагането и задържане на цените на настоящите им нива, прогнозира компанията.

Купувачите на имоти на етап „в строеж“ е вероятно да се възползват от по-гъвкави схеми на плащане. Предприемачите, които не успеят да реализират планирания обем продажби преди получаване на Акт 16, се очаква да бъдат склонни на отстъпки от цените в размер между 5% - 10%.

Очаква се частните лица, които целят да реализират продажба по-бързо, да редуцират офертните си цени, за да повишат атрактивността на имотите си. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Сградите у нас трябва да имат технически паспорт до края на 2022 г.