IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2 млн. дка пасища са в процедура за отдаване на животновъди

Фермерите за подали близо 6 хил. заявления за стопанисване на затревени площи

17:53 | 09.04.15 г.
Над 2 млн. дка пасища са в процедура за отдаване на животновъди

2,369 млн. дка пасища и ливади са в процедура за отдаване на животновъди, въведена с промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Общо 5 943 са подадените заявления от фермери към общините за ползване на над 1 млн. дка общински пасища.

Тази информация от областни дирекции по земеделие бе представена на среща, организирана от агроминистъра Десислава Танева с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщи пресцентърът на МЗХ.

До 15 април 2015 година НСОРБ ще предостави актуална информация за това в кои общини и каква площ пасища и мери ще бъде отдадена за индивидуално ползване от животновъди и каква площ за общо ползване. Министър Танева призова общините да отдават площите основно за индивидуално ползване от фермерите, за да имат правно основание за тях и да получават европейско подпомагане.

Десислава Танева призова общините възможно най-бързо да стартират процедурите по отдаване на пасища.
През 2014 година 4,25 млн. дка постоянно затревени площи са били заявени за подпомагане.

Припомняме, че с промените в ЗСПЗЗ бе решено фермерите да получават пасища от държавния и общинския фонд без търг според броя животни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още