IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 3 хил. нарушения в строителството установиха трудови инспектори

"Главна инспекция по труда" е проверила над 500 строителни фирми за 4 месеца

13:44 | 27.05.15 г.
Над 3 хил. нарушения в строителството установиха трудови инспектори

Над 500 строителни предприятия са проверили инспекторите по труда през периода януари – април, съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

За четирите месеца са извършени 609 проверки при строителството на магистралите „Марица”, „Струма”, „Хемус”; големи строителни обекти - „Метрополитен“, „Лукойл Нефтохим Бургас” АД, и строителни обекти с голям обем изкопни работи.

В тях са наети над 24 хил. работници и служители, което е значителна част от всички 124 хил. наети в сектор „Строителство” според данните на НСИ. Тези обекти са особено рискови заради опасността от свличане на земни маси и работата на височина. На тези обекти много често работят по няколко фирми, което също създава рискове за безопасността на работещите при липса на съгласуван план за безопасност при работа между всички работодатели.

По време на проверките са констатирани 3 128 нарушения, от които 2 314 са свързани с безопасните и здравословни условия на труд, а 814 – с трудовите правоотношения (нередности в трудовите договори, проблеми със заплащането, почивките и отпуските, по разпределението на работното време).

За отстраняване на нарушенията са дадени 3 025 задължителни за изпълнение предписания с конкретни срокове за изпълнение. При последващи проверки се установява, че в повечето случаи те се отстраняват. Спрени от експлоатация до отстраняване на нарушенията са 36 обекта, работни места, машини и съоръжения, които са създавали пряка опасност за живота и здравето на работещите.

Съставени са 177 акта за установяване на административни нарушения, които се санкционират от 1500 лв. до 15 000 лв., според Кодекса на труда. 111 от актовете са били за нарушения на изискванията за безопасни и здравословни условия на труд, а 66 – за нарушения в областта на трудовите правоотношения.

Най-честите нарушения при проверките в строителството са неукрепени по подходящ начин изкопи, необезопасени срещу падане от височина изкопи и конструктивни отвори, неосигурени стълби за слизане и качване в и от изкопа, складиране на земни маси и строителни материали в зоната на естественото срутване на откоса на изкопа.

Чести нарушения са също преминаване на хора и моторни превозни средства в обсега на действие на строителната механизация, както и липса на схема за временна организация и безопасност на движението по транспортните пътища и пешеходни пътеки на строителната площадка и подходите към нея.

Има случаи на невключване на новоназначените работници и служители в обхвата на застраховката за риска „трудова злополука“, както и на провеждане на началния инструктаж на работниците и служителите в деня на сключване на трудовите договори с тях, а не в деня на постъпването им на работа.

Често работодателите не осигуряват условия за санитарно–битово и медицинско обслужване на работещите на строителните обекти, като не са осигурени дори химически тоалетни, посочват още от ГИТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още