IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 46% от територията на България е покрита с гори

Обработваемите земи заемат близо една трета от територията на страната

16:19 | 27.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Над 46% от територията на България е покрита с гори

Над 46 на сто от територията на България е покрита от гори, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Близо една трета от територията на страната пък представлява обработваеми земи, сочат още данните.

За сравнение, с гори са покрити 41 на сто от общата територия на Европейския съюз (ЕС) - 4,3 млн. кв. км, докато обработваемата земя е малко под една пета.

Близо 17 на сто от територията на страната ни са покрити с пасища при средно за ЕС ниво от 19,5%. Застроените зони обаче са двойно под средното за общността – 2,3 на сто от територията на страната при 4,6 на сто за целия съюз.

Най-висок е делът на горите в Швеция и Финландия (съответно 76,6% и 72,9%), следвани от Естония (62,6%), сочи статистиката. Най-нисък е делът на горите в Холандия (14,4%) и Малта (20,3%).

Най-висок е делът на обработваемите земи в Дания и Унгария – съответно 48,5% и 46,9%, следвани от Румъния – 36%. В повечето от държавите-членки делът на обработваемите земи варира от 15 до 35 на сто, като най-нисък е във Финландия (4,9%), Ирландия (4,7%) и Швеция (4,3%).

Малта е страната в ЕС с най-висок дял на застроените райони – близо една трета от територията на страната. Следват Белгия и Холандия със съответно 13,4% и 12,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 24 rate down comment 0
zaw12929
преди 10 години
трябва да се знае, че след 1878 година склоновете на българските планини са голи и при дъждове се свличат кум селищата калища, затрупвайки унищожително засяти ниви. Тогава българските учители надигат глас- започва залесяване. От разсадниците на Европа ртъгват фиданки, но... стават негодни. Тогава... България става единствената държава, която си организира горски стопанства- те произвеждат фиданки, стопанисват горите, а със залесяване се занимават всяка пролет доброволно до...1989... селските деца. В градовете след 1950 се залесяват паркове, улици и днес ние се радваме на масивни дървета по улици и голям горски фонд...дело на българския народ... сега само палим и... рушим ... до кога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още