IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 90% от новостроящите се жилища в София се продават преди Акт 16

С най-бързи темпове се развива кв. „Манастирски ливади-изток“ според консултантска компания

18:06 | 24.10.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 90% от жилищата в новостроящите се жилищни сгради в София се реализират още преди издаването на разрешение за ползване (т.нар. Акт 16). Само останалите около 10% от апартаментите се продават след издаването на Акт 16.

Това коментира в анализ на жилищния пазар в столицата Диньо Добрев, изпълнителен директор на “СНД Кепитъл”, от което е част и компанията за имоти "Имотикон".

Компанията подчертава, че търсенето на жилищни имоти в столицата продължава да нараства, а покачването на цените не плаши купувачите, които са много по-добре подготвени и взискателни. Пазарът освен това се развива с добра устойчивост и икономически показатели.

Допълнителен контрол оказват банките, които се включват много активно при проверките и събирането на информация за обектите, посочват от компанията.

“Днешният купувач иска ново строителство, но не такова, което е завършено преди пет години, а такова, което той може да модифицира и довърши спрямо собствените си изисквания”, казва Добрев.

В следващите няколко години на пазара за недвижими имоти се очаква да излязат над 816 хил. кв.м жилищна площ, като това е статистика за жилищните комплекси и сгради, получили разрешение за строеж през последните две години.

Интересът на строителите продължава да расте и приоритет е намирането на достатъчно голям парцел с атрактивна локация, който да задоволи нарастващите нужди на пазара.

Най-желаната дестинация остава центърът на столицата, но поради голямото пренаселване, трафика и липсата на паркоместа фокусът и инвестиционните намерения се изместват към южните квартали на София.

Според компанията с най-бързи темпове се развива кв. „Манастирски ливади-изток“. До края на 2019 година само в района се очаква да се въведат в експлоатация 9 нови проекта, а още толкова очакват откриване на строителна площадка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 2
popo323
преди 6 години
Платените измислени статийки край нямат в този сайт , стана напълно поръчков за измишльотини!Автора влизал ли е в "Малинова долина" , трябва да си топ мазохист да тръгнеш да купуваш там. Вярно строи се непрекъснато , но без никаква инфраструктура . Всеки нов блок утежнява и без това трагичното положение на глупаците купили там. Тесни улици , без тротоари , целите в дупки и без места за паркиране . Едно време е било къщици с дворчета и малки улички Сега са същите супер тесни улички , обаче с надвиснали блокове и резултата е трагичен . Отделно разни бунаци са си направили скъпарски къщи , обградени от блокове ,та да могат всички от блоковете да плюят от балконите директно в дворчетата им . Просто идилия ! Отделно липсата на лихви в банките наду огромен балон в цените на имотите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 5
bvg
преди 6 години
квартали като манастирски ливади, малинова долина, витоша и прочие дори не минавам през тях, ако поради някаква причина ми се пръкне някакъв ангажимент там, като приятел ме покани на гости или във връзка с работата, най-любезно отказвам. Сори гайз, немам нерви да се въртя из улички без изход търсейки места за паркиране и несъществуващи адреси. Просто не мерси. заобикалям ги от 2 км поне. Между другото идеално място за живеене за селянчета от Банско, Петрич и Сандански.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
national power
преди 6 години
Mигленче колко ти платиха да напишеш това.Поне пиши че е платено.Само топ *** може да отиде в разни витоши ливади вади гори папури и бъзаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 6
national power
преди 6 години
Mигленче колко ти платиха да напишеш това.Поне пиши че е платено.Само топ *** може да отиде в разни витоши ливади вади гори папури и бъзаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
Манастирските ? А да, комплекс "Офроуд" хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още