Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Над половината от компаниите в София ще върнат служителите си в офиса до есента

Повечето компании реорганизират работните пространства, за да се погрижат за безопасността на служителите

Над половината от компаниите в София ще върнат служителите си в офиса до есента

Снимка: Pixabay

Над 55% от офис наемателите в София планират да започнат поетапно връщане на служителите си в офисите до есента, ако ситуацията с коронавируса остане под контрол. Това показат резултатите от проучване на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton сред компании от различни сектори с общо над 22 000 служители.

Допитването е проведено през втората половина на май и делът на участниците е изчислен на базата на броя на работещите в тях.

Около 28% от работещите в анкетираните дружества вече са в офисите, а компании, в които са заети 17% от общия брой служители, все още не са планирали дата на връщане.

Общо 71% от служителите ще се върнат към обичайната си работна среда след реорганизация на пространството. Това налага работодатели и собственици на сгради да се погрижат за безопасността на служителите, което често е свързано с дълъг и сложен комплекс от мерки.

Още по темата

Глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield е разработила специално ръководство, с което дава насоки за безопасното връщане на работното място. Към края на април Cushman & Wakefield е обезпечила връщането в офиса на служители и клиенти, работещи на обща площ от над 74 млн. кв. м по целия свят.

Ръководството е насочено към наематели и собственици на офис сгради. То включва набор от технически указания за проверка на системите и инсталациите в сградата, мерки за реорганизация на общите части на сградата и на отделните офиси, както и съвети как да се комуникира промяната със служителите.

Ръководството е базирано на концепцията 6 feet office, която Cushman & Wakefield и нейните партньори разработиха и прилагат както в собствените си офиси, така и в тези на техни клиенти. Тя е разработена така, че да осигури безопасна среда за работа в офиса, като се спазва принципа на 2 метра дистанция.

Концепцията обхваща шест елемента: оглед на площите, създаване на ясни и лесни за следване правила, нова организация на движението в закритите пространства, преподреждане на работните места, разяснения за служителите.

Според консултантската компания технологиите ще навлизат все по-силно в работния процес, а хибридният начин на работа (от различни работни пространства) ще се наложи като трайна тенденция.   

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Печалбата на Jumbo в България спада с над 1 млн. евро през първото полугодие