IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите в София: Средната цена за двустаен в южните квартали е 750 лв.

В столицата се търсят предимно жилища между 55 и 65 кв. м, във високия сегмент наемният пазар достигна световните тенденции

13:09 | 18.09.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Есента, както всяка година, е най-силният период за пазара на наеми в България. Каква е тенденцията при цените и доколко предлагането успява да задоволи търсенето? На тези въпроси потърси отговор сайтът за професионални обяви Imoti.net след допитване до някои от водещите експерти в бранша.

„Традиционно в момента пазарът на наемите е в най-силния си период, който е от началото на август до края на октомври. Това е напълно обяснимо, имайки предвид масовото пристигане както на студентите, така и на учениците в София. Най-търсеният имот под наем в момента е двустайното жилище около 55-65 кв.м", казва Цвети Станкова от ANTRE.

Цените не се завишават в момента, но пък за сметка на това наемодателите са наясно със ситуацията, съответно не са склонни да коментират цената на имотите си, тъй като имотът им така или иначе ще бъде отдаден под наем в не много дълъг срок - на добрите имоти в момента се правят по 6-8 огледа на ден от потенциални наематели. Времето, за което се отдава в момента един двустаен апартамент на пазарна цена, е около две седмици, като средната цена за двустаен апартамент в южните квартали например, като най-предпочитан район, е около 750 лв. 

Със сигурност търсенето на качествени имоти не е задоволено на 100%, смята още тя. „Имоти има, но доколко предлаганите отговарят на съотношението цена спрямо качеството е друг въпрос. В този ред на мисли често идва момент, в който наемателят прави компромис в някое отношение от своето търсене - било то с локация, цена или качество (обзавеждане)", казва Станкова.

Това пък може да бъде причина за по-ранното освобождаване на апартамента в период, в който има повече предлагане, отколкото търсене, с цел намиране на по-добър имот на по-ниска цена. Например компромисното наемане на имот през септември често е съпроводено и с предсрочното му освобождаване през по-спокойните месеци като януари и февруари, когато за наемодателите е значително по-трудно да намерят наематели.

„Затова ние съветваме всички наши наемодатели да подходят по-внимателно при определянето на цената и избирането на наематели. А пък съветът ни към наемателите ни е да са по-пресметливи и да започват търсенето на имот малко по-рано от предвиденото, както и, разбира се, да се доверяват само на доказани агенции и брокери“, каза още тя.

Последна актуализация: 04:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
Miraka
преди 4 години
Аз отдавам 2 двустайни в студентски град на 800лв и до момента не е отнемало повече от седмица намирането на наемател. За 500лв вече и едностаен не може да се намери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
simbad
преди 4 години
Двустайния е 500 лв. останалото са мокри сънища и обявите стоят по 2 години гокато се съберат в началото на списъка пак на 500 лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
Sandy
преди 4 години
Огромен балон се наду, който ще гръмне със силата на ядрен взрив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още