Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Накъде ще поемат цените на жилищата в големите градове у нас през 2020 г.?

Имотният пазар ще остане интензивен и през тази година, твърдят експерти

Накъде ще поемат цените на жилищата в големите градове у нас през 2020 г.?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Какви ще бъдат тенденциите при цените на жилищата в големите градове у нас през 2020 г.? Можем ли да очакваме задържане или дори спад? Сайтът Imoti.net , част от Investor Media Groupтърси отговор на този въпрос от водещи експерти в София, Пловдив и Бургас.

„2019 г. ще бъде запомнена с богат на оферти за продажба имотен пазар, високи ценови нива, които в последното тримесечие леко отблъскваха купувачите, но и с голям интензитет на сключени сделки“, казва Румяна Александрова от агенция Сандер Корект - Р.А. – София.

„Още от първите дни на януари отбелязахме голяма активност на основните играчи на имотния пазар - купувачи и продавачи. Партньорското поведение на строителните предприемачи към реалните купувачи увлече и останалите собственици на предложени за продажба имоти да приемат разумни оферти и да сключат сделки на нива от 5 до 13% по- ниски от обявените. Все по-често излизат на пазара жилищни имоти, които се продават за дни, поради правилно ценообразуване, адекватно на характеристиките им. Правилото за 2019 г. ”продаваме половин София” продължава да важи, тъй като наред с панелните и старите тухлени жилища, активно се търгува с имоти в строеж“, допълва Александрова.

Според нея разумната преценка на предприемачите и липсата на добри терени за застрояване са станали причина за издаването на по-малко разрешения за строеж миналата година в сравнение с 2018 г.

Александрова прогнозира, че тази година активността на банките, свободният финансов ресурс, платежоспособността и завишената инвестиционна култура на купувачите ще кореспондират с отстъпчивостта на продавачите и това ще запази имотния пазар интензивен.

„Скритото” понижение на цените на реално сключени сделки ще доведе и до понижение на офертния пазар, най- вече в сегмента на скъпите къщи и луксозните имоти. Продавачите ще се влияят от правилото, че техните имоти струват толкова в определен момент, за колкото имат купувач. Отстъпчивостта на строителните предприемачи ще задържи интереса за покупка на жилища в строеж“, смята Александрова.

В Пловдив не се очаква спад на цените на жилищните имоти, за момента не се усеща и задържане в ценово отношение, казва Бояна Георгиева от агенция БРИА  - Пловдив.

Още по темата
„Във всички пловдивски квартали, без „Изгрев“, има ново строителство. Младите хора, които са основните купувачите и то с кредит, предпочитат именно новото строителство и продажбите на такива имоти се извършват още „на зелено“, отбелязва Георгиева.

Леко задържане на цените се наблюдава при панелните блокове и ако се стигне до спад, то ще е заради значителната амортизация на панелните сгради, допълва тя.

В Бургас също не се очаква спад на цените на недвижимите имоти през тази година. „Все по-трудно се намират парцели за застрояване, а търсенето от страна на купувачите на имоти ново строителство не намалява и поставя строителните компании в условия на сериозна конкуренция, когато намерят и договарят такива парцели“, коментира Цветелина Димова от SUPER Имоти – Бургас.

„Така при централните и най-високо оценяваните квартали („Лазур“ и Център), където и към момента цените са най-високи, можем да говорим за задържане на нивото им, а в същото време във всички останали комплекси и квартали, дори и по-отдалечените, можем да говорим даже за очаквани завишения в цените на имотите ново строителство“, казва Димова.

Подобна е ситуацията и в курортите около Бургас, където стойността на имотите в строеж и ново строителство запазват цените си на квадратен метър за разлика от имотите на вторичен пазар, допълва тя.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
0
 
8
 
16
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Какви анализи бре, сривът който идва е грандиозен, кой в такава ситуация ще си купи имот? Кредитите ще приключат, а с това и продажбите на имоти. Коя банка ще ти даде кредит като знае, че фирмата ти може рЕзко да приключи. Нали се сещате, че море тази година няма да има, това са към 13% от бюджета надолу и сумати фалирали фирми. Необслужени кредити.
0
 
6
 
15
nihilist до: dikens15
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Логиката е, че никой не е правил анализ на точните причини, поради които тези имоти не излизат на пазара. Това, че цените на покупка и наем са високи, съвсем не значи, че автоматично собствениците на тези празни имоти ще са стимулирани да ги изкарат на някой от двата пазара, особено при ниските разходи на държане на такъв празен имот в България. Точно с тези имоти какво ще стане няма как да се предвиди без да се знаят собствениците им и точните причини, поради които ги държат.
Освен това, никъде не съм казвал да се купуват или не акции, облигации и т.н. Това, което казвам, е че при настоящата кризисна ситуация, имотният пазар по никакъв начин не е имунизиран от общата паника, обхванала другите пазари. А специално за България, в момента една огромна част от предлаганите имоти на пазара са в различен етап на незавършеност и за поне някаква реализация на ивестицията може да се говори едва след (евентуалното) им завършване.
Така че не давам инввестиционни съвети - всеки да си преценява в какво да инвестира. Според мен покупката на имот е оправдана с цел живеене, но тази част от купувачите са силно зависими от доходите и кредитите.
5
 
4
 
14
dikens15 до: nihilist
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
А не е ли по логично, ако има балон и ако, както казвате има празни имоти( и то много) собствениците да използват пазара и да ги продават. Или пък поне да ги отдават под наем. Къде е логиката ти???
Колкото до това че трудно се купувало имот- ами седи си дом и си вложи парите на борасата, капиталовите, фондовите пазари или облигации, пък да видиш тогава какво е сигурност и яка инвестиция. Да не получиш само инфаркт от нея и да не те ритне жената от вкъщи.
0
 
6
 
13
nihilist до: dikens15
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Напълно логично - много имоти стоят празни без да излизат на пазара и точно поради това останалите са пренаселени и съотвено са високи наемите на онези, които са излезли на пазара.
0
 
9
 
12
nihilist до: dikens15
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Това е факт ако не отчиташ други факти. Покупката на имот е свързана със страшно много комуникация лице в лице (от всички участници в сделката), за разлика от други активи, които можеш да купуваш и продаваш изцяло дистанционно. Огледи, вадене на редица документи, ходене по банки ако се купува с кредит, и т.н. В настоящата ситуация на коронавирус, кои хора ще са повече - тези, които биха рискували с цялата тази комуникация, или онези, които биха изчакали ситуацията да се уталожи (например до намиране на ефективно лечение - ваксина и т.н.)? Допълнително, ако се купува на зелено, трябва да си много сигурен, че в сегашната кризисна ситуация това, което купуваш, ще бъде завършено, а това в момента не знам кой строител може да ти гарантира.

Още от България
Консултант: Пандемията може да изтрие 20-30% от търсенето на офиси в София