IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляват сделките с по-евтини апартаменти в столицата

Търсенето на тристайни апартаменти в София изпреварва това на двустайните, отчитат брокери

16:58 | 15.04.15 г.
Намаляват сделките с по-евтини апартаменти в столицата

Търсенето на тристайни апартаменти в София вече изпреварва това на двустайните, а сделките с имоти в по-ниския ценови сегмент (до 30 хил. и до 50 хил. евро) намаляват за сметка на ценовия сегмент до 70 хил. и 100 хил. евро. Това сочат данни на агенцията Arco Real Estate.

От компанията отчитат и засилване на активността на пазара през първото тримесечие. За периода януари – март 2015 г. в агенцията са се сключили с около 27% повече сделки с жилищни имоти спрямо същия период на 2014 година.

Сделките са предимно с двустайни жилища с площ между 60 и 85 кв. метра и цена от 55 хил. – 65 хил. евро, както и тристайни с площ от 85 до 130 кв.м. и ценови диапазон между 65 хил. и 130 хил. евро.

Данните са в синхрон с тези от Агенцията по вписванията, според които в София са сключени над 4 800 сделки през първите три месеца на годината, което е ръст от 31% спрямо същия период на 2014 година и с 31% по-малко спрямо най-активното за пазара последно тримесечие на миналата година (статистиката на Агенцията не дефинира сделките по тип имоти, а ги обобщава).

На фона на нарастващата активност на пазара цените в София също показват тенденция за леки ръстове поради по-ограниченото предлагане, посочват от Arco Real Estate. Прогнозите на анализаторите на агенцията са те да достигнат до нива от около 4-6% за периода спрямо аналогичния от 2014 г.

Arco Real Estate е собственост на естонската Arco Vara Group, основана през 1992 г., в момента най-голямата компания за недвижими имоти в балтийските страни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още