IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навлязоха ли новите технологии в имотния сектор?

Евросъюзът финансира проптех решения с милиони евро, посочи Силвия Павлова, основател на PropTech Bulgaria

20:45 | 30.11.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

В Европейския съюз (ЕС) вече има различни възможности за финансиране на проекти за нови технологии в имотния сектор, заяви Силвия Павлова, основател на PropTech Bulgaria, в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria.

"Fast Track to Innovation е много подходящ вариант за проптех компании – и за стартъпи, и за такива във фаза на разрастване /scaleup/. Целта на програмата е да съкрати пътя от идея до пазарна реализация, като изискването е да бъде създаден консорциум от поне три компании от три различни държави в ЕС. Финансирането е до 3 млн. евро на проект", поясни тя.
Павлова съобщи, че EIC Accelerator е друга европейска програма, с която може се финансират проптех проекти, като тя е насочена предимно за scaleup компании, като финансирането е от 0,5 млн. до 2,5 млн. евро".

Неотдавна PropTech Bulgaria организира първата международна проптех конференция в България и региона. Финансирането на сектора беше акцент на форума, както и британският модел за дигитализация на строителството.

Във Великобритания има специална правителствена програма, която цели сътрудничество със строителния сектор при разработването и внедряването на проптех решения. Основни стълбове са: създаване на стойност /value/, гаранция за устойчиви практики /assurance/, дигитална част /digital/ и производство /manufacturing/.

"Пандемията от COVID-19 предизвика нови тенденции при недвижимите имоти и проптех решенията", каза още Силвия Павлова. - Такъв бизнес модел е space-as-a-service /SpaaS/, при който свободните офис и др. бизнес площи се трансформират по различен начин. Вариант е превръщането им в коуъркинг пространства за работа.“

Стана ли България ключов играч в Югоизточна Европа? Защо хибридните решения ще дават отговор на търсенията на имотния пазар?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още