Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Недостигът на качествени офиси в София тласка наемите нагоре

Аутсорсинг компаниите и търговците засилват интереса си към локации извън столицата

Недостигът на качествени офиси в София продължава да оказва подкрепа на цените. Част от наемодателите в сградите клас А са увеличили наемните равнища с около 8%, като цената на кв. м вече достига около 13 евро, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Намаляването на свободните площи в клас А сгради стават предпоставка компаниите да обърнат поглед към градове, които могат да предложат достъп до допълнителни възможности при приемливи условия в тези сфери. Интересни за бизнеса са големите областни градове – Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, които предлагат и квалифицирани кадри.

Офис сегментът е и най-активният от пазара на бизнес имоти като цяло. Като основен двигател се очертава аутсорсинг секторът, на който се дължат над една четвърт от отдадените площи през 2013 г., посочват от компанията.

Що се отнася до търговските площи, качествените проекти се развиват добре, а резултатите на търговците осигуряват база за разумна експанзия и извън столицата. В София заетостта в моловете надвишава 97%, а на новооткритите проекти достига средно 85%.

Още по темата

Сегментът на специализираните търговски формати от типа „big box“ регистрира раздвижване, след като два от големите международни оператори смениха собствениците си, което се очаква да доведе до преструктуриране и оптимизация на активните търговски вериги и преразпределяне на пазарните дялове.

При индустриалните и логистични площи предлагането продължава да не може да отговори на активното търсене, затова и тенденцията за строителство на площи за собствени нужди продължава да движи пазара.

Офиси

През първата половина на 2014 г. предлагането на модерни офис площи в София отбелязва лек ръст от 2%, като общата квадратура достига над 1,7 млн. кв. м. Завършените нови проекти добавят 37 хил. кв. м към общия запас от офиси на пазара.

Същевременно нетното усвояване за периода надвишава 46 хил. кв. м, което представлява ръст от 14 на сто спрямо втората половина на миналата година. Бруто наетите площи са 60,6 хил. кв. м, като от тях почти три четвърти се дължат на разрастване и релокация на вече присъстващи в страната оператори или на навлизането на нови такива – обикновено допълнителни звена на аутсорсинг компании.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
6
 
4
преди 6 години
Все нещо тласкало наемите нагоре и въпреки всички напъни на "тласкащите" те продължават да падат.
0
 
3
 
3
MZ/X до: orchis
преди 6 години
Няма профилна снимка
Въпросът е кой категоризира тези пространства в клас А и Б и колко процента от пазара са?

Аз бих категоризирал доста малко офиси в София в клас А, ако към категоризацията отчиташ и развитието на околната инфраструктура.
0
 
4
 
2
преди 6 години
Няма профилна снимка
Wishful Thinking !!
1
 
9
 
1
преди 6 години
Няма профилна снимка
"Недостигът на качествени офиси в София тласка наемите нагоре "
и в същото време:
"неусвоените пространства клас А и Б достига 216 хил. кв.м."

Още от България
"Агрион" продава парцели за ВЕИ паркове