Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Необходим е нов закон за земеделските кооперации, заяви Явор Гечев

Предложението тепърва ще се обсъжда до края на годината

Необходим е нов закон за земеделските кооперации, заяви Явор Гечев

Снимка: Pixabay

В България има около 900 земеделски кооперации, а собствениците в тях са около 80 хил., заяви пред БНР председателят на Националния съюз на земеделските кооперации Явор Гечев. Кооперациите в рамките на Съюза обработват над 5 млн. дка или 12-13% от обработваемата земя в страната.

„Когато има кооперация, населеното място е живо. Поддържа събора, читалището, детска градина, музейни сбирки, ако има. При кооперацията не всичко е въпрос на тотална печалба“, отбеляза Гечев. Сегашният закон обаче пречи на успешното развитие на кооперациите, подчерта той.

Още по темата

„Този закон е правен в други времена. На едно място са събрани  кооперациите в земеделието, потребителски кооперации, търговски кооперации, инвалидни, финансови, дентални… Всъщност кооперациите в момента са капиталови дружества, които нямат връзка със земята“.

Според Гечев е абсурдно кооперацията да подписва договори с членовете, за да им обработва земята, като в закона не пише какво е фермер. По думите му фермерските кооперации по сегашния закон на практика са неприложими.

Той обяви, че в момента предлагат чисто нов закон, специализиран за земеделските кооперации, добави той. Според него членството в тези кооперации трябва да е на база на земята, т.е. собствениците да са реалните кооператори.

Отваря се опцията и за фермерските кооперации. По думите му по сегашния закон е почти невъзможно да се направи нова кооперация.

Предвиждаме до края на годината обсъждане на новия закон, каза Явор Гечев и добави, че след това всичко ще се събере и ще се предложи вариант на нормативен акт.

“Кооперирането е възможност за създаване на средна класа на село и ще възроди България“, заяви в интервю за БТА председателят на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра Кирил Боянов. А това изисква приемането на нов Закон за кооперирането, посочи той. По думите му земеделските производители очакват скоро проектът за нов Закон за поземлените отношения и опазването на земеделските земи да се внесе и приеме от Народното събрание.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
България е на 18-то място в света по ръст на цените на жилищата