Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Николай Вълканов: Сегашната агрополитика оскъпява достъпа до земя

Правилата за младите фермери могат да бъдат заобиколени, предупреди управителят на "ИнтелиАгро"

Николай Вълканов: Сегашната агрополитика оскъпява достъпа до земя

Снимка: Pixabay

Общата селскостопанска политика (ОСП), която прилагаме, води до това достъпът до земеделска земя да става все по-труден и скъп. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria управителят на "ИнтелиАгро" Николай Вълканов.

Той коментира идеята младите фермери до 40 години да получават с предимство ниви от държавния поземлен фонд, което се предлага в проекта на единния закон за земята, по който работи агроминистерството. 

Още по темата

„Всеки закон е като врата в полето, опитва се да въведе рамки и възможности, но те винаги биха могли да бъдат заобиколени“, предупреди експертът.

„Може да се предположи, че както стана с програмата „Млад фермер“, много от едрите производители намират подходящи лица, които да кандидатстват.

Намираме различен брой лица под 40 г., които  регистрираме условно като земеделски производители и те от наше име пак си получават земя от държавния или общински поземлен фонд, само че я обработваме ние“, даде пример той.

Николай Вълканов коментира още, че мерките за комасация не са ясно разписани в проекта и процесът ще бъде регулиран детайлно чрез правилника за прилагане на обсъждания в момента Закон за собствеността, поземлените отношения и опазването на земеделските земи.
 

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Близо 400 предложения са постъпили по плана за Борисовата градина