IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Низходящата тенденция при цените на жилищата остава и през второто тримесечие

НСИ отчита понижение от 0,1% спрямо предходното тримесечие и от 2,1% на годишна база

12:15 | 23.07.13 г. 1
<p>
	Средната пазарна цена на жилищата през второто тримесечие е била 866,31 лева за кв. м. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Средната пазарна цена на жилищата през второто тримесечие е била 866,31 лева за кв. м. Снимка: Investor.bg

И през второто тримесечие цените на жилищата* в България са продължили низходящия тренд, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо предходното тримесечие спадът е забавил темповете до 0,1%, след като през първите три месеца на годината беше отчетено понижение от 0,9%.

На годишна база обаче спадът леко се е ускорил до 2,1%, след като през първото тримесечие беше отчетено намаление на цените от 1,9%.

Средната пазарна цена на жилищата през второто тримесечие е била 866,31 лева за кв. м, отчитат от националната статистика. Намаление е регистрирано в 18 от областните градове и област София, а увеличение – в останалите 9.

Най-висока средна пазарна цена на жилищата през второто тримесечие е отчетена в София (град) – 1 435,17 лева за кв. м срещу 1 422,33 лева за предходното тримесечие. Следва Варна, където средната пазарна цена се е понижила до 1 395,83 лева за кв. м от 1 409,67 лева, и Бургас, където е отчетено намаление до1 118,33 лева за кв. м от 1 129,67 лева.

Можете да проследите движението на цените на жилищата на графиката.

* Индексът на пазарните цени на жилищата оценява общото относително изменение на цените на съществуващите жилища - апартаменти (изключват се новопостроените апартаменти, къщи, луксозни жилища). Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Веск
преди 10 години
Нищо ново у нас. При тези протести и сеири несигурността е голяма. Какви жилища, какви инвестиции? Интересното е как ще бъде зимата при наслагване на политическата криза над икономическата. Тогава ще е по-интересно да се мерят цени. Спада по морето при активен летен сезон може и да загатва нещо, но 0.1 процент си е статистическо отклонение ако не е в 3-4 поредни периода. Някои изказвания и мнения относно стабилността на банките и финансите загатват едни неприятни спомени от 1997ма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още